Прем'єр Британії відповів на погрози Путіна
Прем'єр Британії відповів на погрози Путіна

Прем'єр Британії відповів на погрози Путіна

Прем'єр Британії відповів на погрози Путіна

Британський прем'єр наголосив, що його країна не шукає конфлікту з Росією.

“Путін розпочав війну в Україні і може закінчити її в будь-який час”, – на цьому наголосив прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер у відповідь напогрози Владіміра Путіна щодо війни з НАТО, яку Росія може розпочати у разі використання Україною британських ракет великої дальності на території Росії. Про це пише The Guardian.

Дорогою до Вашингтона для зустрічі з президентом США Джо Байденом Стармер сказав журналістам:

“Ми не шукаємо ніякого конфлікту з Росією, у нас немає таких намірів. Цей конфлікт почала саме Росія. Росія незаконно вторглася в Україну. Росія може негайно припинити цей конфлікт. Україна має право на самооборону”.

Він додав, що Велика Британія забезпечила "навчання та спроможності", щоб допомогти Україні відбити російське вторгнення, і сказав, що його візит до США частково присвячений “подальшій дискусії щодо цієї  здатності”.

Днем раніше The Guardian повідомила, що США та Велика Британія разом з іншими союзникамипогодилися дозволити Україні завдавати ударів по військових об’єктах у Росії ракетами Storm Shadow, радіус дії яких становить щонайменше 300 км, що є давньою вимогою Києва. 

У четвер Путін заявив, що будь-які кроки Заходу з надання дозволу Києву використовувати зброю великої дальності проти цілей всередині Росії, означатимуть, що НАТО "воюватиме" з Москвою.

Під час спілкування з журналістами у літаку до Вашингтона, прем'єр-міністр сказав, що не коментуватиме конкретно  Storm Shadow, але додав, що хоче переконатися, що "всі прийняті нами рішення знаходяться в стратегічному контексті".

"У найближчі кілька тижнів і місяців, ймовірно, відбудуться дійсно важливі події як в Україні, так і на Близькому Сході, і тому необхідно прийняти низку тактичних рішень", – сказав прем’єр.

Україна багато місяців просить дозволу на використання ракет Storm Shadow і американських ATACMS.

Однак Байден досі відмовлявся надати такий дозвіл через побоювання ескалації конфлікту з Росією. Але ситуація змінилася на початку цього тижня, коли США та Велика Британія заявили про отримання Росією першої партії балістичних ракет Fath-360 з Ірану.

Разом із тим, США та Велика Британія наголосили Україні, що будь-яке використання ракет Storm Shadow має бути ретельно скоординованим в рамках більш широкого плану, спрямованого на спробу змусити Росію припинити війну.

Джерело матеріала
loader