У Варшаві встановили меморіальні камені братам Шептицьким
У Варшаві встановили меморіальні камені братам Шептицьким

У Варшаві встановили меморіальні камені братам Шептицьким

У Варшаві відбулося урочисте відкриття меморіальних каменів греко-католицьким священникам – братам Андрею та Климентію Шептицьким, а також польському політику та прихильнику польсько-українського порозуміння Яцеку Куроню.

Про це передає Укрінформ з посиланням на інтернет-портал для українців у Польщі «Наш Вибір».

Подія за участю близьких братів Шептицьких та Куроня, представників української громади Польщі, а також польської влади відбулася в Саду Праведників у Варшаві – символічному місці, де вшановують пам'ять тих, хто боровся за правду та людську гідність.

Відкриття меморіальних каменів і посадки дерев у Саду Праведників – це офіційна щорічна церемонія, метою якої є вшанування пам’яті людей, які у XX i XXI столітті протистояли тоталітаризму, масовим вбивствам та приниженню прав людини. Цьогоріч було відзначено Андрея та Климентія Шептицьких, Яцека Куроня, а також Вівіан Сільвер та Амера Абу Сабіла.

У Варшаві встановили меморіальні камені братам Шептицьким - Фото 1

На церемонії відкриття меморіального каменю був присутній Мачєй Шептицький – один з нащадків Андрея та Климентія Шептицьких та Адам Даніель Ротфельд – польський науковець та дипломат, міністр закордонних справ Польщі у 2005 році. Ротфельд – один з тих, кого під час Другої світової врятував Климентій Шептицький.

У Варшаві встановили меморіальні камені братам Шептицьким - Фото 2

«Для мене велика честь, що я маю можливість вшанувати пам’ять цих двох визначних постатей. Митрополит Андрей Шептицький та архимандрит Климентій Шептицький можуть вважатися засновниками новітнього українського народу. Їх можна вважати визначними особистостями з багатьох приводів, але сьогодні ми відзначаємо їхню мужність та безкорисливий підхід у порятунку людей», – сказав про братів Шептицьких Адам Ротфельд. 

Цьогорічну церемонію також відвідав маршалок польського Сейму Шимон Головня, Він зазначив, що люди можуть відрізнятися походженням, релігією, політичними поглядами, переконаннями, але ця різниця є природною. Неприродним є те, що люди роблять з цими відмінностями. Додав також, що людство існує завдяки тому, що знаходяться такі люди, як ті, про яких було згадано й чию пам'ять було вшановано.

У Варшаві встановили меморіальні камені братам Шептицьким - Фото 3

«Є якась пихатість серед нас, політиків, коли ми думаємо, що світ існує, бо ми існуємо. Але може виявитись, що він існує через те, що серед нас є такі люди, як ті, яких ми сьогодні згадуємо. Це завдяки їм і для них існує цей світ. Ми маємо відзначити цих людей, турбуватися про них, слухати й брати з них приклад до того, як вони помруть й ми почнемо вшановувати їхню пам’ять. Бо це вони є причиною існування людства, вони є своєрідним компасом, завдяки якому ми можемо функціонувати», – наголосив Головня. 

Митрополит Андрей Шептицький був очільником Української греко-католицької церкви у 1901-1944 роках. Він боровся за українську державу та єдину українську церкву, був меценатом українського мистецтва, засуджував голодомор в Україні. Під час Другої світової війни він допомагав переховувати та допомагав євреям. Своєю чергою брат Андрея Климентій Шептицький був греко-католицьким священником, боровся за припинення переслідування греко-католиків в СРСР, а також закликав священників не переходити до Російської православної церкви. Під час Другої світової війни брав участь у порятунку євреїв. Був заарештований та закатований НКВС. Помер у в'язниці.

Під час цьогорічної церемонії вшанували також пам’ять Яцека Куроня – польського політичного та громадського діяча, учасника антикомуністичного руху, прихильника польсько-українського порозуміння. Куронь виступав за те, щоб гідно вшанувати жертв польсько-українських протистоянь, особливо в період Другої світової війни, а також намагався ініціювати контакти польських та українських опозиціонерів. Він також боровся з антиукраїнськими настроями в польському суспільстві.

«Яцек був справжньою епохою. Він був справжній хрещеним батьком сучасної демократичної опозиції в Польщі. Він не будував її в теорії, а створював на практиці…Для Яцека дуже важливою була думка про те, що відбувається з усіма нами, з Польщею. Він був би дуже стурбований тим, що відбувається зараз в Україні, а також подіями на польсько-білоруському кордоні», – сказав про Яцека Куроня головний редактор видання Gazeta Wyborcza Адам Міхнік.

У Варшаві встановили меморіальні камені братам Шептицьким - Фото 4

Окрім братів Шептицьких і Яцека Куроня, цьогоріч в Саду праведників з’явився також пам’ятний камінь, на якому зазначені імена канадсько-ізраїльської активістки за права жінок і мир на Близькому Сході Вівіан Сільвер та ізраїльського будівельника Амера Абу Сабіла, який загинув, допомагаючи єврейській родині врятуватися від ХАМАС у 2023 році. 

У Варшаві встановили меморіальні камені братам Шептицьким - Фото 5

Нагадаємо, у серпні в Польщі в рамках українсько-польської акції солідарності Płomień Braterstwa («Полум’я Братерства») вшанували памʼять борців за незалежність України – воїнів Армії Української Народної Республіки.

Фото: Тетяна Шарапова / «Наш вибір»

Теги за темою
Польша
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader