Росіяни отруїли Сейм та Десну: чи загрожує це Києву і через скільки часу річки очистяться
Росіяни отруїли Сейм та Десну: чи загрожує це Києву і через скільки часу річки очистяться

Росіяни отруїли Сейм та Десну: чи загрожує це Києву і через скільки часу річки очистяться

На те, щоб отруєна екосистема річок повністю відновилася знадобиться 2-3 роки. 

Забрудення Росією Сейму та Десниукраїнській екосистемі завдало шкоди на 400 мільйонів гривень. 

У серпні росіяни скинули у воду органічні відходи. Це - результати переробки на цукровому заводі в Тьоткіно, в Курській області. Отрута швидко поширилася течією річками Сумщини та Чернігівщини, спричинивши масовий мор риби. А вже за кілька днів, кажуть експерти, бруд може дістатись і столиці.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Олени Лоскун.

Що відомо про отруєння річок росіянами

Над Десною працюють спеціальні установки, котрі насичують річку киснем. Так фахівці намагаються убезпечити річку від масової загибелі риби. А заразом не пропустити брудну пляму, котру може принести із Чернігівської області.

"Забруднення сюди ще не дійшло, ще залишилося до цього місця ще 60 км. А до місця водозабору київського це ще 40. Все разом 100 км", - каже голова Державного агентства водних ресурсів України Михайло Янчук

Усе почалося всередині серпня. Мешканці Сумщини жахнулися: річку Сейм вкрили туші мертвої риби, комах та молюсків. Їх несло течією і прибивало до берега. Підійти до води було практично неможливо: навколо стояв жахливий сморід.

 Це - черговий екологічний злочин ворога. Так тоді пояснили у Держагенстві з розвитку меліорацій та рибного господарства. У Сеймі, яка бере початок на території російської Курщини, зафіксували перевищення, зокрема, амонію. Отже, ймовірно, окупанти скинули відходи невідомих речовин.

Результатом забруднення річки стала масова загибель риби внаслідок критично низького вмісту розчиненого у воді кисню. За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження. Сейм впадає у Десну у Чернігівській області. Кілька тижнів тому води потемніли, почали тхнути гниллю та аміаком.

Місцеві урядники заборонили людям купатися, рибалити, брати воду для господарських потреб і напувати нею тварин.
Місцеві чоловіки і жінки, спустивши на річку свої човни, взявся виловлювати із води мертвячину.

Чим росіяни отруїли річки

Чим саме росіяни убивають наші річки? Цієї середи пояснив прем'єр Денис Шмигаль.

"За нашими даними, на стороні РФ у місті Тьоткіно цукровий завод скинув у річку нечистоти від роботи цукрового заводу. Це призвело до забруднення органічними речовинами річки сейм. Що призвело до зниження рівню кисню", - сказав він. 

У річку потрапило понад 5 тисяч тон продуктів переробки. На Чернігівщині та Сумщині уже зібрали понад 30 тон мертвої риби. Щоб штучно наситити воду киснем і зупинити мор, зокрема, на Чернігівщині - встановили кілька станцій аерації.

Київ бере воду з Десни: чого очікувати

Але якщо Чернігів та Суми воду беруть із артезіанських джерел, то Київ - саме з Десни. В Укргідрометцентрі спрогнозували: нечистоти дістатися водозаборів області можуть уже 14-16 вересня. За найгіршим сценарієм - столиці, можливо, доведеться перейти на альтернативні джерела водопостачання - заявив в етері одного з телеканалів заступник директора Київводоканалу Володимир Костюк.

Ця заява неаби як налякала містян. У Київводоканалі одразу ж почали заспокоювати: цей прогноз - малоімовірний. Нині проби з Десни та Дніпра беруть щодня. І поки не виявляють чогось надзвичайного.

"Показник кисню в межах норми. Він не зовсім сталий - він змінюється, але жодного разу не перевищував норматичних показників", - каже завідувачка санітарно-гігієнічної лабораторії Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗу Лілія Дмитрієва. 

У Міністерстві захисту довкілля кажуть: наразі річки самі себе рятують і брудна пляма, котру несло з Росії течією - потрохи розбавляється.

"На сьогодні ми відчуваєжмо покращення стану річки Сейм. І в самому початку де фіксувалося забруднення кисень вже досяг нормативу. Мор риби там не фіксується. Що стосується стану річки Десна, забруднення сповільнилося. Воно сьогодні має розпорошений вигляд", - каже заступниця міністра захситу довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко.

Тож до Києва концентрований бруд дійде навряд. Але якщо це таки станеться - зупинити розповсюдження отрути та загибель риби - мають ті ж аераційні установки. Три уже працюють на Київщині.

"Ми вчора спостерігали, що риба, навіть яка з тої сторони плаває, вона відчула, що кисню тут більше і збиралася саме тут найбільше", - каже начальник Басейнового управління водних ресурсів середнього Дніпра Микола Урупа. 

У Київводоканалі є ще один запасний план - технологія посиленого очищення води з використанням пилоподібного активованого вугілля. В разі погіршення воно може усунути і органічні забруднення, і неприємні запахи

У Міністерстві захисту довкілля підрахували: збитки від отруєння Сейму та Десни уже перевищили 400 мільйонів гривень. І все відшкодувати мають росіяни, котрі й скинули у воду органічні відходи. А от на те, щоб отруєна екосистема річок повністю відновилася знадобиться 2-3 роки. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН НОВИНИ за 13 вересня 2024 | Новини України СЬОГОДНІ НАЖИВО

  • Знищив російський Су-25 над Києвом: військові просять присвоїти “Бджоляру” Героя України — петиція
  • Путін чекає на вибори у США: коли б не були переговори, він всіх обдурить — американський експерт
  • Звільнення Криму: на що розраховувати 2025 року та до чого тут відродження козацтва
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader