Ціни на максимумі за останні 7 років: в Україні різко подорожчав ключовий овоч
Ціни на максимумі за останні 7 років: в Україні різко подорожчав ключовий овоч

Ціни на максимумі за останні 7 років: в Україні різко подорожчав ключовий овоч

Ціни на оптові тепличні огірки в Україні зросли на 35%, досягнувши 45-60 грн/кг через обмежену пропозицію та підвищений попит. Наразі це найвищі ціни за останні 7 років, і подорожчання може продовжитися через несприятливі погодні умови.

Про це пишуть аналітики EastFruit. Експерти пояснюють, що зростання вартості огірків обумовлене низкою факторів:

Ціни на огірок найвищі за останні 7 років
  • скорочення пропозиції;

Наразі огірки відкритого ґрунту майже повністю зникли з продажу, через що ринок став залежати виключно від тепличних виробників. Продукція теплиць також почала надходити у менших обсягах, оскільки значне зниження середньодобових температур уповільнило її дозрівання та вибірку.

  • зростання попиту;

Паралельно з обмеженням пропозиції огірків, підвищився попит на цю продукцію. Споживачі намагаються придбати овочі, поки вони ще є у продажу, що підштовхує ціни вгору.

  • сезонність.

Восени тепличні огірки традиційно стають дорожчими через завершення сезону вирощування на відкритому ґрунті, і цей рік не став винятком.

Ціни на тепличні огірки в Україні зараз досягли максимальних показників за останні сім років. Для порівняння, огірки наразі коштують майже вдвічі більше, ніж у цей же період минулого року. Це пов'язано з тим, що минулого року умови для вирощування були більш сприятливими, а пропозиція продукції – значно ширшою. Відповідно, ціни залишалися на нижчому рівні.

Оператори ринку зазначають, що ціни на огірки можуть продовжити зростати, якщо поточні кліматичні умови не зміняться. Зниження температур та скорочення обсягів виробництва тепличної продукції, ймовірно, призведуть до ще більшого дефіциту огірків на ринку.

Ціни на огірки в супермаркетах

Тим часом роздрібні ціни у торговельних мережах тримаються у верхній межі заявленої виробниками вартості. Згідно з даними "Мінфіну", середня вартість огірків, залежно від сорту, така:

  • довгоплідні – 84,99 грн/кг;
  • гладкі – 90,79 грн/кг;
  • колючі – 92,22 грн/кг.

Загалом тенденція на зростання вартості огірків спостерігається від початку 2024 року. У найбільших мережах супермаркетів ціни на огірки такі:

  • Сільпо – 83,90 грн/кг;
Ціни на огірки зростуть
  • АТБ – 72,90 грн/кг;
Скільки коштують огірки в АТБ
  • ФОРА – 79,90 грн/кг;
Ціни досягли максимальних показників за останні 7 років
  • Varus – 71,90 грн/кг.
Вартість огірків значно зросла

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, ціни на яблука у 2024 році в Україні коливаються через аномальні погодні умови та проблеми з логістикою через війну. Деякі сорти вже значно подорожчали порівняно з минулим роком, наразі сорт Айдаред коштує 16,5 грн/кг, Чемпіон – 18,5 грн/кг, Ренет Симиренка – 17,5 грн/кг, а Чорний принц – 21 грн/кг.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader