45 років тому роботи стали вбивцями: перша смерть від рук машини призвела до ланцюжка дивних інцидентів
45 років тому роботи стали вбивцями: перша смерть від рук машини призвела до ланцюжка дивних інцидентів

45 років тому роботи стали вбивцями: перша смерть від рук машини призвела до ланцюжка дивних інцидентів

25 січня 1979 року у США стався шокуючий випадок – Роберт Вільямс став першою людиною, вбитою роботом. Це сталося понад 45 років тому – тоді він працював на ливарному заводі Ford Motor Company у Флет-Році, Мічиган, де і зіткнувся з фатальною машиною.

Того дня робот, який переміщував деталі заводом, почав працювати повільно. Роберт заліз на третій поверх стелажу, щоб розібратися в проблемі, раптово робот "вдарив ззаду і розчавив механічний маніпулятор". Робот не розпізнав його як людину, а сприйняв як об'єкт для переміщення.

При цьому робот продовжував працювати ще 30 хвилин, поки Вільямс лежав мертвим і колеги не помітили, що щось не так. Причиною трагедії стала помилка у системі, яка неправильно ідентифікувала людину як предмет.

Сім'я Вільямса пізніше виграла суд проти виробника робота, Litton Industries, і отримала компенсацію у розмірі 15 мільйонів доларів – на той момент рекордну суму за такі випадки.

робот
робот

Інші трагедії

Через два роки після цього в Японії стався ще один жахливий випадок. У 1981 році Кендзі Урада на заводі Kawasaki Heavy Industries потрапив під удар механічної руки, коли випадково увімкнув несправний робот. Це також сталося через помилку в системі безпеки.

"Робот помилково визначив співробітника як загрозу своїй місії та розрахував, що найбільш ефективним способом усунення загрози було зіштовхнути робітника у сусідню машину. Використовуючи свою дуже потужну гідравлічну руку, робот врізав здивованого робітника в працюючу машину, миттєво вбивши його, після чого він відновив свої обов'язки без подальшого втручання", – описав у своїй книзі «Коли роботи вбивають: штучний інтелект відповідно до кримінального права» цей випадок Габріель Халлеві.

Робот Софія
Робот Софія

Поточна ситуація з роботами-вбивцями

Дослідження показують, що з 1992 по 2017 рік у США стався щонайменше 41 випадок смерті від рук роботів, особливо в регіонах із розвиненою важкою промисловістю.

Ці трагедії порушують важливі юридичні та моральні питання: хто несе відповідальність за дії машин та систем ШІ? Найчастіше вважається, що відповідальність лежить на людях, які створили і настроїли ці технології.

Не забувайте, що за кожним роботом стоять люди, і ми повинні стежити за тим, щоб такі трагедії не повторювалися.

Крім того, Знай.ua повідомляв, у Xbox з'являться чотири джойстики для людей з інвалідністю: налаштування під будь-які потреби

Джерело матеріала
loader
loader