Керамічний алюміній — новий матеріал для ноутбуків Asus. Перший погляд на Zenbook S 14
Керамічний алюміній — новий матеріал для ноутбуків Asus. Перший погляд на Zenbook S 14

Керамічний алюміній — новий матеріал для ноутбуків Asus. Перший погляд на Zenbook S 14

У чому не відмовиш маркетологам великих технобрендів, то це в умінні на одній сторінці тексту з описом гаджета написати 25 разів унікальний, 15 — ексклюзивний, 10 — ефективний і ще незліченну кількість фраз на кшталт максимальна продуктивність, найсучасніший і неймовірно інноваційний.

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Керамічний алюміній — новий матеріал для ноутбуків Asus. Перший погляд на Zenbook S 14 - Фото 1

Весь цей потік сарказму до того, що коли я читав опис нових ZenBook від Asus, то наживо не очікував від них нічого особливого. Але на нове покриття під назвою ceraluminum подивитися було, як мінімум цікаво, що ж це за суміш бульдога з носорогом кераміки з алюмінієм. Asus з тих компаній, які люблять незвичайні рішення, але тут вони зайшли настільки далеко, що придумали для цього типу покриття новий термін.

Керамічний алюміній — новий матеріал для ноутбуків Asus. Перший погляд на Zenbook S 14 - Фото 2

По суті, це той самий алюміній, який пройшов через процес «керамізації». Для того, щоб пояснити, що це, хочу повернутися трохи до витоків виробництва техніки. Традиційно, ще з 20-х років минулого століття для поліпшення властивостей таких металів, як алюміній, титан, магній та інших, застосовувався метод анодування. Метал занурювали в кислотну електролітичну ванну, і пропускали через неї електричний струм. У результаті на поверхні металу утворювалася оксидна плівка, яка захищала його від корозії і підвищувала довговічність.

Це все прекрасно працює, за винятком того, що в результаті анодування алюмінію виходять побічні продукти у вигляді отруйних і токсичних гідроксиду алюмінію і сірчаної кислоти, що розклалася. Їх складно утилізувати, та й робітникам для підприємства здоров’я вони не додають.

Альтернатива анодуванню з’явилася 1970 року та отримала назву плазмового електролітичного оксидування (PEO). Повноцінно її стали використовувати в промисловості десь після 2010 року. Від минулого методу вона відрізняється тим, що електрична напруга збільшилася зі 120 Вт до 700 Вт, а замість кислоти метал занурюють у нетоксичний водний електроліт. При досягненні критичної напруги на поверхні металу виникають мікродугові розряди. Ці мікродуги утворюють локальні зони високої температури (до кількох тисяч градусів), де метал і електроліт взаємодіють, утворюючи оксидні сполуки. Ці високотемпературні зони плавлять метал, і в результаті створюється керамічне покриття.

Залежно від параметрів процесу, таких як електроліт, напруга, частота і тривалість розрядів можна регулювати товщину і структуру оксидного шару, включаючи його пористість, шорсткість та інші фізико-хімічні властивості.

Саме це і зробили в Asus — методом експериментів створили покриття для ноутбука на основі алюмінію, яке тактильно нагадує кераміку. Весь процес зайняв близько чотирьох років. У 2023 році компанія вже випустила кілька лінійок ноутбуків із новою кришкою, тоді матеріал отримав назву Plasma Ceramic Aluminum. Цього року процес ще більше вдосконалили, додали нові кольори та перейменували матеріал на ceraluminium.

З цього матеріалу зроблена задня кришка ноутбука, як частина, найбільш схильна до подряпин і швидкого зносу. Тактильні відчуття від матеріалу, на перший погляд, позитивні. Йому властива легка шорсткість, завдяки якій він не ковзає, а ще він за відчуттями тепліший, порівняно зі звичайним алюмінієм. Зовні він нагадує чи то кам’яну робочу поверхню на кухні, чи то шматок каменю, який зрізали лазерним різаком, після чого відшліфували. Я не можу сказати, що це про «дорого-багато» і «циганщину», це скоріше про стильно й елегантно, і ZenBook однозначно був одним із найкрасивіших ноутбуків на виставці.

1111

У компанії підкреслюють схожість з природними матеріалами, і на виставці показали два варіанти колірної гами — у сріблясто-білому і в сірому варіантах з красиво блискучими під штучним або натуральним світлом вставками. Як я вже писав вище, з нового матеріалу виконана тільки кришка, інша частина корпусу — металева.

Я так довго розповідаю про ceraluminum тому, що на виставці представили величезну кількість нових ноутбуків на нових чіпах від Intel і AMD. Більшість із них настільки схожі один на одного, що хочеться виділити незвичайні та цікаві рішення. І нове покриття ASUS — якраз з тих речей, які привертають до себе увагу.

Звісно, корпус ноутбука це не те, заради чого ми купимо пристрій, але в поєднанні з іншими характеристиками, він щонайменше виділяє пристрій з маси.

Нові ZenBook — це компактні, високопродуктивні ноутбуки з OLED-екранами. Компанія представила два варіанти пристроїв — з екраном 14 і 16 дюймів. Менша версія мені припала до душі більше, насамперед завдяки компактному розміру. Ноутбук товщиною зі смартфон, всього 1,1 см, і вагою 1,2 кг.

11

Як і більшість ноутбуків на виставці, він працює на основі процесора Intel® Core™ Ultra 9 (Series 2) з NPU-модулем. Екран — OLED-дисплей Lumina з 3K-роздільною здатністю та частотою оновлення 120 Гц. Оперативна пам’ять — до 32 Гб LPDDR5-8533, під зберігання даних відведено єдиний слот під M.2 NVME, де розміщений жорсткий диск від Samsung об’ємом до 1 Тб. З портів — два USB-C з підтримкою Thunderbolt 4, один HDMI, і аудіовхід. 16-дюймова версія додатково оснащена картридером.

Камера — Full HD з ІЧ-датчиком і ШІ-ефектами для поліпшення якості зв’язку і шумозаглушення під час робочих дзвінків. Час автономної роботи — 27 годин без підзарядки батареї об’ємом 72 Вт/год. Тачпад отримав співвідношення сторін 16:10 і підтримкою жестів, за допомогою яких можна, наприклад, змінити яскравість дисплеїв або гучність звуку.

111

З цікавих рішень — дрібна сіточка у вигляді геометричної решітки над клавіатурою. Вона складається з 2715 мікроотворів для вентиляції, виготовлених на ЧПУ-верстаті. У компанії кажуть, що така конструкція ефективніша для охолодження і вентиляції пристрою.

В Україні ноутбук з’явиться вже найближчим часом, ціна пристрою починатиметься з $1,399 за базову версію.

Про ШІ-функції мені сказати знову нічого. Залишу це маркетологам компаній, треба ж їм відпрацьовувати свій хліб і щось розповідати покупцям.

Керамічний алюміній — новий матеріал для ноутбуків Asus. Перший погляд на Zenbook S 14 - Фото 12

З мого ж погляду вищеописаний ноутбук заслуговує на увагу завдяки незвичному зовнішньому вигляду, новим процесорам від Intel з фантастичним часом роботи і хорошій продуктивності.

Джерело матеріала
loader
loader