Китай засудив прохід німецьких кораблів через Тайванську протоку
Китай засудив прохід німецьких кораблів через Тайванську протоку

Китай засудив прохід німецьких кораблів через Тайванську протоку

Китай засудив прохід німецьких кораблів через Тайванську протоку

Пекін закликав Німеччину уникати будь-якого “втручання”, яке ризикує поставити під загрозу розвиток двосторонніх відносин.

Китайські військові в суботу, 14 вересня, засудили прохід кораблів ВМС Німеччини через Тайванську протоку, заявивши, що це збільшило ризики для безпеки і стало “неправильним” сигналом, повідомляє Reuters.

Командування Східного театру воєнних дій Народно-визвольної армії Китаю заявило, що прохід двох кораблів Німеччини був “публічною акцією”, а військово-морські й військово-повітряні сили Пекіна “відстежували й попереджали” судна протягом усього часу перетину протоки.

“Поведінка німецької сторони збільшує ризики для безпеки й відправляє неправильний сигнал. Військові на театрі бойових дій постійно перебувають у стані підвищеної готовності, будуть рішуче протидіяти всім загрозам і провокаціям”, - йдеться в заяві.

Посольство Пекіна в Німеччині оголосило, що направило Берліну “подання”, в якому стверджується, що Тайвань належить Китаю.

“Питання Тайваню - це не питання свободи судноплавства, а питання суверенітету й територіальної цілісності Китаю”, - наголосили в посольстві.

Тайванська протока є китайськими водами, там взагалі не існує так званих “міжнародних вод”, зазначається в заяві.

Китай закликав Німеччину уникати будь-якого “втручання”, яке може поставити під загрозу здоровий і стабільний розвиток двосторонніх відносин, додали в посольстві.

Китай, який вважає Тайвань своєю територією, заявляє, що лише він контролює протоку. І Штати, і Тайбей наголошують, що Тайванська протока (ключовий торговельний маршрут, через який проходить близько половини світових контейнеровозів), є міжнародним водним шляхом.

Американські військові кораблі перетинають протоку приблизно раз на два місяці, викликаючи цим гнів Пекіна, а деякі союзники США, такі як Канада і Велика Британія, також здійснюють “епізодичні” проходи.

Джерело матеріала
loader
loader