Павербанки краще зарядити: чи вимикатимуть світло 15 вересня
Павербанки краще зарядити: чи вимикатимуть світло 15 вересня

Павербанки краще зарядити: чи вимикатимуть світло 15 вересня

У неділю, 15 вересня, обмеження світла для споживачів не заплановані. Енергетики навіть дозволили українцям користуватись потужними електроприладами можна протягом всієї доби.

Про це повідомляє "Укренерго". Втім, якщо будуть зміни, то про це буде оголошено окремо. А тому телефони та павербанки краще тримати зарядженими.

Окрім того, енергетики також працюють над підготовкою до осінньо-зимового періоду, проводячи масштабні ремонтні роботи. Експорту електроенергії наразі не відбувається і не планується. Енергетики закликають споживачів економно використовувати електроенергію, особливо в пікові години.

Що потрібно знати про черги відключень

Загалом під час планових відключень світла "Укренерго" щодня оголошує, скільки черг відключатимуть одночасно у кожній області. По суті це технічна інформація для обленерго.

Але українцям варто розуміти: що більше черг, то більше годин без світла буде у вказану добу. Існує й умовне співвідношення кількості черг відключень світла з кількістю годин без нього:

  • 1 черга графіків означає 4 години відключень на добу (сумарно із 24 годин);
  • 2 черги – 8 годин обмежень на добу;
  • 3 черги – 12 годин без світла на добу;
  • 4 черги – до 16 години обмежень на добу.

В інших регіонах системи різняться. Найчастіше обленерго просто оновлюють графіки щодня або навіть протягом дня. Стежити за такими оновленнями потрібно на офіційних ресурсах самих компаній:

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас через відключення питання купівлі зарядних станцій (прозваних у народі "екофлоу" – за назвою одного з виробників) знову стало актуальним – особливо для тих, хто мешкає в багатоквартирних будинках і не може поставити собі генератор. Однак для багатьох проблемою стає вибір такого пристрою, адже від його потужності залежить ціна.

Нагадаємо, що за найгіршого сценарію взимку світло в будинках українців може бути лише по 6 годин на добу. Втім, якщо температура повітря триматиметься значно вище за нуль, можна буде обійтися взагалі без відключень електроенергії.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader