У США дорогу вимостили використаними картриджами для принтерів
У США дорогу вимостили використаними картриджами для принтерів

У США дорогу вимостили використаними картриджами для принтерів

Ділянка шосе завдовжки півтори сотні метрів стала випробувальним полігоном для ще одного інноваційного використання переробленого пластику в асфальтовому покритті: інтенсивний рух транспорту підтвердив добротність матеріалу.

У жовтні минулого року компанія Granite Construction заасфальтувала ділянку шосе в Елк-Гроув поблизу Сакраменто. На відрізку в 152 метри дорожня служба використовувала розплавлений пластик у суміші в'язкого асфальтового матеріалу з використаних тонер-картриджів принтера.

На такий експеримент Granite пішов у рамках співпраці з вченими університету Невади, Ріно. Там розробили "модифікований полімер тонера" ​​чи MTP. Про цей дослідницький проект розповідає machineryasia.org.

За оцінками, кількість тонерного порошку та картриджів, які потрапляють на звалища США, коливається від 9 000 до 25 000 тонн на рік. UNR зазначає, що оскільки зазвичай класифікуються як електронні відходи, їх важко переробити.

У проекті Highway 99, за підрахунками університету, було перероблено стільки картриджів із тонером, що заповнили 450 великих баків для сміття на коліщатках. За даними UNR, використання полімеру рідкий асфальт може зменшити викиди вуглекислого газу на 5% і відвести 90,7 кг пластику зі звалищ на кожну тонну виробленого асфальту.

"Пластмаси неоднакові, а тонер-картридж - це постійний однорідний продукт. Картриджі з тонером краще підходить для модифікації сполучного матеріалу через його низьку температуру плавлення і кращу еластичність, ніж звичайний твердий пластик", - зазначив Елі Хадж.

За час випробувань на експериментальній ділянці не було жодних ознак тріщин чи колійності, незважаючи на інтенсивний рух вантажівок під час сильної спеки та низьких температур. Прорив дамби, що затопив шосе 99, випадково стався на ділянці з низьковуглецевим пластиком. Вода також не завдала пошкоджень.

Результати UNR лабораторії показують, що асфальтові компоненти з такого матеріалу мають підвищену жорсткість і в'язкість. Таку суміш можна використовувати в будь-якому проекті асфальтування, від будівництва автомагістралей до ремонтних робіт.

Джерело матеріала
loader
loader