Російські банки та бізнеси масово відкриваються на Донбасі та в Криму: які причини
Російські банки та бізнеси масово відкриваються на Донбасі та в Криму: які причини

Російські банки та бізнеси масово відкриваються на Донбасі та в Криму: які причини

Росія активно розширює свою економічну присутність на тимчасово окупованих територіях України, відкриваючи нові відділення державних банків, таких як "Сбербанк" і ВТБ. Однак більшість з Кремлівських компаній усе ще остерігаються виходити на ці ринки через низьку платоспроможність населення.

Про це пише Financial Times. Кремль заохочує російські компанії до ведення бізнесу в регіонах, захоплених з початку масштабного вторгнення.

Однак попри запроваджені санкції і ризики, що супроводжують діяльність у зонах бойових дій, два найбільші російські державні банки – "Сбербанк" та ВТБ – почали розширювати свою діяльність у цих регіонах. Зокрема, "Сбербанк", відкрив 48 нових відділень та 130 банкоматів на півдні та сході України. У Маріуполі, місті, яке було серйозно пошкоджене під час бойових дій, встановлено шість мобільних відділень банку. Втім, незважаючи на відкриття відділень, "Сбербанк" у минулому припинив свою діяльність у Криму у 2014 році, але тепер знову відкрив офіс на півострові.

Президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з представниками фінансового сектора закликав до активнішого входження в окуповані регіони. "Усе, чого ви боялися – санкції – вже сталося. То чого боятися далі?" – заявив Путін, заохочуючи до розширення бізнесу в цих територіях.

ВТБ також оголосив про плани з обслуговування клієнтів на тимчасово окупованих територіях до кінця 2024 року, відкривши нове відділення в Луганську у липні цього року. Втім, багато російських підприємців не поспішають слідувати цьому прикладу, зокрема через побоювання щодо можливих західних санкцій і високих ризиків ведення бізнесу в зонах конфлікту.

Більшість російських компаній ухиляються від виходу на ринки тимчасово окупованих територій, зокрема Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, через низьку платоспроможність населення та високі ризики. "Розумні підприємства не підуть туди – це просто невигідно. Платоспроможність там низька, в основному залишаються пенсіонери і держслужбовці. Ризики високі", – зазначив представник російського роздрібного сектору.

Вже багато років великий російський ритейл, банки та інші підприємства остерігалися відкривати офіси і магазини в таких регіонах, як Крим, Донецьк і Луганськ. Проте "Сбербанк" повернувся до Криму, відкривши новий офіс у 2023 році, після припинення діяльності в 2014 році.

Компанії, які працюють на окупованих територіях, стикаються з труднощами, зокрема з постачанням і транспортом. Наприклад, після оголошення про запуск російських онлайн-маркетплейсів в цих областях, такі компанії, як Ozon та Wildberries, швидко відмовилися від планів через відсутність належного матеріально-технічного та транспортного забезпечення. Мешканці цих територій змушені покладатися на неофіційні кур'єрські служби для отримання товарів, що додатково ускладнює ситуацію.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, через побоювання потрапити під дію міжнародних санкцій китайські банки практично повністю перестали приймати прямі платежі з Росії. На гроші країни-агресора погоджуються лише 2% фінансових установ.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader