115 порушень у "Манчестер Сіті". Що відомо про найгучніший фінансовий скандал англійського футболу та чи можливе покарання для чемпіона?
115 порушень у "Манчестер Сіті". Що відомо про найгучніший фінансовий скандал англійського футболу та чи можливе покарання для чемпіона?

115 порушень у "Манчестер Сіті". Що відомо про найгучніший фінансовий скандал англійського футболу та чи можливе покарання для чемпіона?

Усе почнеться 16-го вересня. Саме сьогодні відкривається розгляд резонансної справи про нібито 115 порушень фінансового фейр-плей із боку "Манчестер Сіті". У чому команду звинувачують? Як захищатись? Що кажуть у самій команді? OBOZ.UA зібрав головні деталі гучної справи та розбирається, чи зможуть покарати найкращий на сьогодні клуб Англії і як це змінить хід футбольної історії.

У чому звинувачують "Манчестер Сіті"?

Шокуюча для фанатів цифра у 115 порушень назбиралася за майже 10 років. Прем’єр-ліга каже, що клуб із 2009-го до 2018-го року не надавав точної фінансової інформації. Один із менеджерів 4 роки міг отримувати більше коштів, ніж було заявлено, а ще 5 років англійський гранд ігнорував правила ФФП. За календарем це саме співпадає із другим роком правління шейхів у структурі.

115 порушень у "Манчестер Сіті". Що відомо про найгучніший фінансовий скандал англійського футболу та чи можливе покарання для чемпіона?

Також до звинувачень додали відсутність точних даних щодо виплат гравцям і менеджерам, недотримання правил УЄФА, порушення правил прибутку та сталого розвитку та неспівробітництво зі слідчими АПЛ.

У самому Манчестері всі дуже спокійні

Уперше звинувачення на адресу містян пролунали в лютому 23-го року, "Сіті" тоді саме боровся за свою першу в історії Лігу Чемпіонів. Поміж зарубами з "Міланом" і "Реалом", у клубі заявили, що дуже здивовані звинуваченнями та будуть їх опрацьовувати.

Скандал, який тягнеться півтора роки, аж ніяк не позначився на готовності команди до боротьби на полі. Минулого року містяни взяли десятий в історії трофей АПЛ, цього року вже мають Суперкубок. У лізі просто не помічають суперників, підсилившись яскравими футболістами та натхненням Холанда. Попереду - домашня гра нової ЛЧ проти "Інтера", яка припадає на час перших заяв щодо розгляду. Не виключено, що італійські фанати підготують із цього приводу якісь заряди з трибун.

На чому "Сіті" будуватиме захист?

На власній впевненості та співпраці. Ще рік тому представники клубу заявили, що передали для АПЛ всі документи на їх власне розслідування. Чемпіонський "Манчестер" наголошує на всеосяжному та незалежному розгляді справи. А ще, як там зазначили, на "масиві неспростовних доказів". Можна згадати досвід справи "Кальчополі" (теж проти переможця ліги), але тоді "Ювентус" зробив собі погану репутацію в Італії через підкупи, а не порушення ФФП; для УЄФА та Англії це юридично зовсім різні обставини.

Існує ще одна відповідь - доведіть. Банально, але попри всі звинувачення, порушення ФФП із боку "Сіті" ще треба довести. Таку позицію зайняв і Пеп Гвардіола. Він не турбується ані через суди, ані через настрій гравців, однак звертає увагу, що проти його команди постала вся ліга:

"Незалежна комісія прийме рішення, ми з нетерпінням чекаємо на нього. Ніхто не винний, поки провина не доведена. Побачимо. Я згоден із Тебасом [президентом Ла Ліги - ред.], що всі команди Прем'єр-ліги хочуть, щоби нас покарали, це точно. Ось чому кажу їм: зачекайте на незалежну комісію".
- Пеп Гвардіола, головний тренер клубу "Манчестер Сіті"
115 порушень у "Манчестер Сіті". Що відомо про найгучніший фінансовий скандал англійського футболу та чи можливе покарання для чемпіона?

Чи реально покарати заможний клуб за маніпуляції з грошима?

Питання дуже дискусійне. У суспільстві точаться суперечки, що, наприклад, "Манчестер Сіті" та "ПСЖ" можуть кидати гроші в усі боки та не особливо хвилюватися за відповідальність у цьому плані. Їх власники виконують задачу бути популярними у Європі, а все інше - не цікавить. Шейх Мансур колись сказав: мені треба 22 першокласні гравці для перемог, гроші не проблема. Це був один із перших його днів на чолі англійців.

Менші клуби притискають до стінки набагато легше. Незадовго до початку розгляду справи містян, покарання від УЄФА отримала "Рома" - теж за порушення правил фінансового фейр-плей. Штраф помірний, лише два мільйони євро, але за незначне порушення. На початку вересня 100 тисяч стягнули з "Істанбула", хоча йому ще додали обмеження по заявці на сезон. У самій АПЛ теж були прецеденти - за порушення ФФП не так давно карали "Евертон" і "Ноттінгем", а "Лестер" навпаки виправдали, спрацювали аргументи. Навіть легенда англійського футболу Алан Ширер не знає, чого чекати в цій ситуації з огляду на дуже полярні рішення незалежних комісій.

Коли чекати результат і яким може бути покарання?

А ось тут вже весело. Спочатку своє бачення мають викласти Прем’єр-ліга та "Сіті", далі починає роботу незалежна комісія. Із цього моменту запускається нескінченний календар, адже всі 115 епізодів звинувачення треба уважно перевірити та порівняти думки обох сторін. Sky Sports пише, що в такому випадку нам слід почекати щонайменше початку весни.

Блакитний "Манчестер", якщо його таки визнають винним, може отримати цілу палітру покарань: штраф, зняття очок, позбавлення трофеїв за той період чи навіть виключення з АПЛ. Уже уявили "Сіті" на останньому місці таблиці з позначкою "-60 очок"? Тоді саме час згадати про апеляцію на рішення комісії - вона ще більше відстрочить можливі санкції або конфіскацію кубків. Англійські спортивні юристи із нетерпінням чекають документ із висновками, бо в усій Британії розуміють: після цього все тільки почнеться.

Сьогодні стартує одна з найцікавіших справ проти конкретного клубу у новітній історії футболу. За нею дуже уважно слідкують, як мінімум, "ПСЖ" і "Барселона" - команди, де також не все гарно із грошима та фінансовим фейр-плей. Ухвалення рішення проти чемпіона Англії розпочне хвилю надзвичайних прецедентів і нових судових справ у європейському футболі. Але, звісно, коли і якщо всі ці звинувачення будуть доведені.

Джерело матеріала
loader
loader