50 днів до виборів президента США: чого чекати на фініші перегонів від Гарріс та Трампа
50 днів до виборів президента США: чого чекати на фініші перегонів від Гарріс та Трампа

50 днів до виборів президента США: чого чекати на фініші перегонів від Гарріс та Трампа

До президентських виборів у США (5 листопада 2024 року) залишилося 50 днів. А оскільки рейтинги Камали Гарріс і Дональда Трампа майже однакові, їх штабам потрібно буде напружитися з винахідливістю, щоб випередити конкурента.

Дональд Трамп, наприклад, уже оголосив, що не братиме участі у повторних дебатах із Камалою Гарріс. При цьому він не бачить очевидного, стверджуючи, що вона програла попередній поєдинок 10 вересня.

"Коли боксер програє бій, першими словами, які він вимовляє, є: "Я хочу реванш". Опитування чітко показують, що я виграв дебати проти радикальної лівої кандидатки від Демократичної партії Камали Гарріс, у вівторок увечері, і вона негайно закликала до нових дебатів ", - сказав Трамп.

Насправді всі опитування після дебатів показали, що більшість вважають переможцем віцепрезидента Гарріс, а не експрезидента Трампа. І це призвело до того, що, за даними опитування Reuters/Ipsos, на загальнонаціональному рівні віцепрезидент США Камала Гарріс вже випереджає республіканця Дональда Трампа на п'ять відсотків - 47% проти 42%.

А такий демарш з боку Трампа показує, що він боїться своєї конкурентки і з огляду на це будуватиме свої подальші дії. Чого чекати на фініші перегонів від двох претендентів на пост президента США, журналіст Коротко про дізнавався в українських політологів та експертів.

Загостриться війна кандидатів у соцмережах

Тарас Загородній, експерт-міжнародник:

- У ході виборчої кампанії небезпечно змінювати тактику та стратегію. Тому обидва кандидати дотримуватимуться раніше окреслених їхніми штабами рамок та напрямків. Камала Гарріс і надалі просуватиме свій "лівий" порядок денний. Це коли вона говорить про фіксовані, а не ринкові ціни про окреме законодавство для мігрантів. І як на це відреагує американський виборець – це ще велике питання. Може, виборець Демократичної партії «полівів», і Гарріс пішла слідом за ним.

Дональд Трамп також не відступить від своїх напрацьованих заготовок. Він продовжуватиме говорити про скорочення витрат, про реіндустріалізацію Америки і те, що знизить ціни на пальне. Обіцяє 40 доларів за барель нафти. Цими та подібними приманками обидва кандидати заманюватимуть свого виборця. Ну і, звісно, ​​звинувачуватимуть свого опонента у всіх смертних гріхах. Особливо сильно загостриться війна кандидатів у соцмережах та на телебаченні.

Трамп на своїй хвилі і витає у хмарах

Ігор Рейтерович, політолог-міжнародник:

- Швидше за все, Гарріс і Трамп і далі дотримуватимуться раніше розробленої їх штабами стратегії та тактики. Їм невигідно кардинально змінювати свої ролі. Зараз вони осмислюють наслідки дебатів і поки що це краще виходить у штабу Гарріс. Трамп, як завжди, на своїй хвилі і витає у хмарах, стверджуючи, що він на них переміг. Отже, кардинально він нічого не змінюватиме. І тут слід ще дочекатися результатів дебатів між кандидатами у віцепрезиденти США. Але великих змін у поведінці лідерів не передбачається. Якщо, звичайно, не станеться якихось екстраординарних змін у міжнародній та внутрішній політиці у США.

А те, що Трамп відмовився від других дебатів з Гарріс, однозначно негативно вдарить по ньому. Багато хто сприйме це як те, що він просто боїться Гарріс. А боягузливі кандидати не потрібні виборцю. Тим більше, що в очах більшості виборців він програв у перших дебатах.

Таким чином, Трамп показав свою невпевненість та слабкість. І навряд чи це піде йому на користь. Його штабу потрібно обов'язково це врахувати. І не виключено, що його штаб, спонсори, зрештою, змусять його взяти участь у повторних дебатах. Хоча якщо він так боїться Гарріс, що відмовився від дебатів із нею, то він, швидше за все, програє й другу зустріч.

Найважливіше те, як говорять кандидати, а не про що

Володимир Фесенко, політолог:

- Як показали останні дебати, головний чинник впливу кандидатів на виборця – це не раціональні аргументи, це не їхні програми, а body language та face language (мова тіла та обличчя). Тобто емоційне сприйняття – ЯК кажуть кандидати, набагато важливіше за те, про ЩО вони говорять. Емоції, образи – хто виглядає сильнішим, хто емоційно домінує. Раніше домінував Трамп на тлі Байдена. Завдяки своєї агресії, приводів для критики чинного президента.

А зараз Камала Гарріс зруйнувала всі плюси Трампа. Вона перехопила ініціативу. Трамп "застряг" сам на собі. Він сам вірить у те, про що говорить на виборчих мітингах. А йому треба працювати з тими, хто вагається і хто не ходить на його мітинги. Але тут головне – емоційний вплив на них.

Слабкий бік Трампа – сам Трамп, він не слухає своїх політтехнологів і вважає себе розумнішим за них. Він зациклився на своїх штампах, стереотипах та своїй самовпевненості. На контрасті з Байденом він мав перевагу, але з Гарріс це не працює. Трамп намагається її ображати, але це дає протилежний ефект. Тобто Трамп не зміг пристосуватися до зміни опонента Байдена на Гарріс.

Теги за темою
США Дональд Трамп Вибори Президента
Джерело матеріала
loader
loader