Через аномальний паводок у двох польських містах прорвало дамби: людей евакуюють. Відео
Через аномальний паводок у двох польських містах прорвало дамби: людей евакуюють. Відео

Через аномальний паводок у двох польських містах прорвало дамби: людей евакуюють. Відео

Шторм "Борис", який пройшов у країнах центральної та східної Європи, спричинив сильні зливи та повені. Величезних збитків від негоди зокрема зазнала Польща, де через аномальний паводок вже у другому місті за два дні прорвало дамбу. У понеділок, 16 вересня, уряд країни оголосив стан стихійного лиха через масштабні повені. 

Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, повідомляє Polsat News. Зазначається, що у затоплених районах буде запроваджено стан стихійного лиха на строк до 30 днів.

Цей стан передбачає обмеження прав та свобод, серед них — наказ про евакуацію та заборону на перебування у певних місцях.

Дональд Туск також наголосив, що на потреби людей, які постраждали від повені, виділять з резерву мільярд злотих.

Кризовий штаб має найближчим часом зібратися у Вроцлаві, де буде ухвалено детальний перелік повітів та гмін, на які поширюється надзвичайний стан та стан стихійного лиха. 

Зокрема, у Нижній Сілезії внаслідок прориву дамби між водосховищами Тополя та Козельно довелося оголосити про негайну евакуацію частини міста Пачкув.

В мережі оприлюднили відео, де показали греблю, яку прорвав сильний натиск течії.  Це пов'язано з руйнуванням водопропускної труби між водосховищами.

 Це вже другий прорив греблі внаслідок повеней у Польщі. Напередодні, 15 вересня, у Строні-Шльонськи в результаті повені була пошкоджена дамба на річці Моравка, в результаті чого місто фактично опинилося під водою і було відрізане від світу.

Місто зазнало значних збитків: пошкоджено два мости, базові станції мобільного зв'язку не працюють, а транспортний рух ускладнений. Будівлі поблизу річки Моравки сильно пошкоджені, і місто відрізане від електро, газо та водопостачання.

Людей звідти евакуювали на гелікоптерах.

Обидва міста –  Строні-Шльонськи та Пачкув знаходяться під загрозою другої хвилі повеней.

Також, за даними Polsat News, критична ситуація у прикордонному з Польщею чеському місті Острава стала однією із тем наради кризового штабу у Вроцлаві за участю прем'єр-міністра Дональда Туска. В Острові прорвало греблю у місці злиття річок Одер та Опава, чеські служби намагаються зупинити натиск води. У Польщі стежать за ситуацією у Чехії.

Як повідомляв OBOZ.UA, Україна запропонувала Чехії та Польщі допомогу у боротьбі з наслідками повені. Влада країни висловила готовність негайно відправити сотні рятувальників, оснащених спеціальним обладнанням.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader