Фінансовий світ відвертається від Росії: з країни йде останній американський банк
Фінансовий світ відвертається від Росії: з країни йде останній американський банк

Фінансовий світ відвертається від Росії: з країни йде останній американський банк

Американський банк Сitibank полишає ринок Росії на тлі її повномасштабного вторгнення в Україну та санкцій, запроваджених щодо банківського сектора РФ. Фінансова установа залишалася однією з найбільших у РФ і входила до топ-20 за розміром активів.

Про це повідомляють росЗМІ, посилаючись на заяву російської "дочки" банку – "Сітібанку". З 15 листопада банк закриє в Москві останнє працююче відділення, яке працювало з роздрібними клієнтами, у зв'язку з чим клієнтам кредитної організації рекомендують "розглянути інші варіанти розміщення коштів і завершити усі свої операції".

З 20 вересня перестануть працювати дебетові картки банку. А з 25 вересня припиняться інші операції (транзакції по Системі швидких платежів ЦП, перекази, отримання готівки на терміналі, покупки за QR-кодом)

Citigroup оголосила про плани продати свій роздрібний бізнес у Росії ще на початку 2021 року, а після початку повномасштабного вторгнення РФ до України вирішила де-факто його закрити. Компанія планомірно рухається у цьому напрямі:

  • обсяг виданих банком кредитів з початку 2022 скоротився на 98% - до 2,4 млрд рублів;
  • вкладів фізосіб скоротився зі 154 млрд до 1 млрд рублів;
  • Кошти на бізнес-рахунках зменшилися більш ніж у 90 разів – з 346 до 3,8 млрд рублів.

Раніше про згортання бізнесу у РФ оголосив інший великий іноземний банк — Raiffeisen Bank. З кінця серпня організація припинила перекази за кордон для більшості клієнтів.

Загалом сукупні активи іноземних кредитних організацій у РФ станом початку 2024 року становили $66 млрд – удвічі нижчі, ніж у довоєнному 2021 року ($119 млрд), і майже вчетверо менше рекорду, встановленого 2012 року ($239 млрд). Таким чином, бізнес західних банків у Росії скоротився до рівня пізнього СРСР: наприкінці 1980-х їх активи оцінювалися в $40 млрд.

Також OBOZ.UA повідомляв, що Росія активно розширює свою економічну присутність на тимчасово окупованих територіях України, відкриваючи нові відділення державних банків, таких як "Сбербанк" та ВТБ. Однак більшість кремлівських компаній все ще побоюються виходити на ці ринки через низьку платоспроможність населення.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader