iPhone 16 Pro: нова ера смартфонів від Apple
iPhone 16 Pro: нова ера смартфонів від Apple

iPhone 16 Pro: нова ера смартфонів від Apple

Розбираємо особливості флагмана iPhone 16 Pro разом з експертами авторизованого реселера техніки Apple — мережі Фокстрот. Продажі новинок там стартують з 27 вересня.

Вересень 2024 року ознаменувався грандіозною подією у світі технологій — компанія Apple презентувала новий iPhone 16 Pro, який обіцяє стати справжнім проривом в індустрії смартфонів. Нова модель вражає не тільки своїм дизайном, а й неймовірною потужністю, просунутими опціями та інноваційними функціями. У цій статті експерти Foxtrot докладніше познайомлять із новинкою виробника з Купертіно і відзначать усі ключові нововведення.

AD_4nXdXSr2cXGm9RfPdrZ4OulZfIUceV11Zx0tNHEfXfUnpISdUJd9rHq_WFyhzlVZRBwKfpBiYozaEdTj7kplc1gIy2tnm2A6Fq5w71pRf5d2OF08AWdIBtmp68RRNYHIPM1xXLzsmwvfpG5zJQhnfBf6wW6w?key=bY34nYYh9ETcYocvu5kBzg

Зміст

  • 1 Дизайн і матеріали
  • 2 Технології дисплея
  • 3 Продуктивність і процесор
  • 4 Камера та інновації у фотографії
  • 5 Батарея та автономність
  • 6 Програмне забезпечення та унікальні функції
  • 7 Порівняння з Apple iPhone 16 Pro Max та попередніми моделями
  • 8 Ціна та доступність у Foxtrot.com.ua
  • 9 Висновки

Дизайн і матеріали

Цього року дизайнери Apple вкотре покращили зовнішній вигляд свого флагмана. Айфон 16 Про отримав оновлений корпус із високоякісного титану 5 класу, який забезпечує баланс між міцністю і мобільністю. Цей преміальний матеріал майже вдвічі легший за неіржавну сталь, але також перевершує за стійкістю до подряпин сплави, що використовуються іншими виробниками.

Нове бластингове оброблення надає корпусу гаджета вишуканої матової текстури, приємної на дотик, яка не залишає відбитків пальців. А завдяки чотирьом колірним рішенням кожен зможе підібрати варіант на свій смак:

  • строгий чорний;
  • елегантний натуральний;
  • сяйний білий;
  • унікальний пустельний титан.

У нового кольору теплий відтінок рамки, що контрастує з ніжним відтінком задньої скляної панелі.

Таке поєднання передових матеріалів, сучасних технологій оброблення і продуманих рішень робить 16 Про одним із найстильніших гаджетів в індустрії.

Технології дисплея

Однією з головних переваг Айфон 16 Про став екран — він не тільки більший за розміром, але і технологічніший, ніж у всіх попередніх моделей. Діагональ становить 6.3 дюйма, але розмір — далеко не єдина перевага. Інженерам Apple вдалося домогтися разючого співвідношення площі дисплея до корпусу завдяки найтоншим рамкам серед усіх продуктів компанії.

Екран Super Retina XDR із технологіями Always-On і ProMotion реалізують приємний візуальний досвід на додаток до зручного використання в повсякденних завданнях:

  • адаптивна частота оновлення до 120 Гц забезпечує плавність анімації та миттєвий відгук;
  • технологія завжди активного екрана дає змогу тримати важливу інформацію в полі зору, не розблоковуючи смартфон;
  • новітнє покоління скла Ceramic Shield удвічі міцніше, ніж у будь-якого іншого ґаджета, і надійно захищає матрицю від подряпин і пошкоджень.

Завдяки цим інноваціям модель 2024 року пропонує найкращий досвід взаємодії з екраном серед смартфонів.

Продуктивність і процесор

За продуктивність і енергоефективність новинки відповідає процесор A18 Pro, створений з використанням передових 3-нм норм другого покоління. Головною його особливістю став 6-ядерний CPU — порівняно з попередником приріст потужності становить 15%, при цьому енергоспоживання знизилося на 20%.
AD_4nXcKrZcrIqnLgLUqBbzfW5LutCA9ZFNylxNd6PNBadKJPqjt4Kq_jkWKZ_gXL2vDYY82C1tpE8okg9URpynkzX8VYjt_Hc48pxJSqHKL1Fnu9t6w7BIc4ekotgHNic11ECNjlfH513OG7_z36MhHbmjKwvcg?key=bY34nYYh9ETcYocvu5kBzg

Ще одним важливим нововведенням A18 Про став оновлений 16-ядерний Neural Engine, що відповідає за роботу алгоритмів машинного навчання і функцій штучного інтелекту. Порівняно з попереднім поколінням продуктивність нейронного процесора зросла на 15%, а енергоспоживання знизилося, що дало змогу реалізувати ще складніші та просунутіші можливості ШІ. Зокрема, покращений Neural Engine ліг в основу фірмової системи Apple Intelligence, яка виводить інтелектуальне опрацювання даних і взаємодії з користувачем на принципово новий рівень.

Для ефективної роботи оновленого чипа інженери Apple збільшили пропускну здатність пам’яті на рекордні 17%. Це позитивно позначилося на графічній продуктивності — покращений 6-ядерний GPU працює на 20% швидше, ніж в A17 Про, забезпечуючи миттєвий рендер із максимальним FPS в іграх і застосунках доповненої реальності.

AD_4nXdTe7VwtZIAdPfCFrb1UwqwvYNDa6I80hWzmhntB0hkWA0bPVyXWLbxJFjGnKPMzohOPre_DG4hEJuBGRnDp_f2XZCyCSYpeDviJT03GDJntmf9EmDqTU-DE9g6s4ldcFcnSZCJutzLKKL1j-HtWYqFUUIM?key=bY34nYYh9ETcYocvu5kBzg

Але просунуті характеристики Айфон 16 Про — це лише половина успіху. Не менш важливо забезпечити стабільну продуктивність під тривалим навантаженням, щоб смартфон не перегрівався і не знижував частоту під час виконання ресурсомістких завдань. Для цього у флагмані використовується просунута система охолодження з унікальною архітектурою:

  • оновлений дизайн внутрішніх компонентів оптимізує повітряний потік і покращує теплообмін;
  • алюмінієвий каркас із графітовими вставками забезпечує ефективніше відведення нагрівання від процесора;
  • передові матеріали та технології дають змогу зменшити товщину корпусу, зберігаючи водночас високу теплопровідність.

У результаті iPhone 16 Про може похвалитися на 20% поліпшеною стійкістю продуктивності порівняно з попереднім поколінням. Смартфон зберігає максимальну швидкість роботи під тривалим навантаженням.

Камера та інновації у фотографії

Айфони давно заслужили звання одних із найкращих камерофонів, і багато професійних фотографів і відеографів використовують моделі Про як основний інструмент. Але інженери Apple не зупиняються і щороку впроваджують революційні інновації.

Головною інновацією стала абсолютно нова надширококутна камера. Вона отримала великий 48-мегапіксельний сенсор із технологією Quad Pixel і швидким автофокусом, що дає змогу знімати ще більш деталізовані фото і відео з охопленням до 120°. Збільшена роздільна здатність матриці та вдосконалена оптика відкривають нові можливості для макрознімання — можна фокусуватися на об’єктах, розташованих лише за кілька сантиметрів від лінзи та отримувати приголомшливі знімки найдрібніших деталей.

Істотно покращилася й основна камера на базі 48-мегапіксельного сенсора з технологією Quad Pixel другого покоління. Унікальна особливість датчика — здатність зчитувати дані у 2 рази швидше, ніж у попередньої ітерації. Це дало змогу реалізувати знімання відео у форматі 4K зі швидкістю 120 FPS і підтримкою технології Dolby Vision. Айфон 16 Про став першим смартфоном у світі, який пропонує таке поєднання роздільної здатності та частоти кадрів, відкриваючи нові творчі можливості для відеографів.

Ще одне важливе нововведення, яке високо оцінять любителі мобільної фотографії — поява телефото з 5-кратним оптичним збільшенням. Раніше така камера була доступна тільки в топовому 15 Pro Max і полюбилася користувачам за можливість отримувати чіткі знімки віддалених об’єктів з ефектом компресії перспективи.

AD_4nXcLnWcKmSMy9CQBsB0CtGwKTQp_DKuzb-TZgOzgWgaBoRBvmNgj7hdXq2RlhEUVLTNV5IFAGtJum6MAv15jxBZpDxwo6FyMVuO3nLFfQWYFxufh36RNtnajt3qe5_Ec1Q87W3dRWw2UbpMMQtbiJQjBfYE?key=bY34nYYh9ETcYocvu5kBzg

Апаратні поліпшення — лише частина інновацій, реалізованих в Айфон 16 Про. Не менш важливу роль відіграють інтелектуальні алгоритми оброблення зображень і нові програмні функції:

  1. Місткісна кнопка керування камерою Camera Control дає змогу швидко перемикатися між об’єктивами, змінювати витримку, ISO і глибину різкості простими жестами під час знімання.
  1. Оновлені фотостилі дають повний контроль над зовнішнім виглядом знімків завдяки просунутим алгоритмам оброблення та локальному налаштуванню експозиції, контрасту і кольору.
  1. Функція Audio Mix дає змогу легко видаляти сторонні шуми, посилити голос або навпаки — приглушити діалоги та сфокусуватися на фонових звуках для створення потрібного настрою.
  2. Покращений запис аудіо силами чотирьох мікрофонів студійної якості та просунутих алгоритмів шумозаглушення.

Всі ці інновації разом реалізують професійний інструмент для фото- і відеознімання, який завжди буде під рукою. З Айфон 16 Про можна створювати кіно, робити студійні знімки й отримувати унікальний результат, який раніше вимагав просунутої апаратури. І найголовніше — для цього не потрібно бути експертом, адже інтелектуальні алгоритми та інтуїтивність налаштування дозволяють повністю зосередитися на творчості.

Батарея та автономність

Якими б разючими не були можливості iPhone 16 Pro, вони будуть марні, якщо смартфон не зможе протриматися на одному заряді хоча б день. На щастя, інженери Apple приділили особливу увагу енергоефективності та автономності нового флагмана. У результаті пристрій може похвалитися найкращим часом роботи від одного заряду серед усіх смартфонів Apple.

Цього вдалося досягти завдяки кільком факторам:

  1. Місткіший акумулятор. Застосування нових матеріалів і технологій виробництва дало змогу збільшити щільність зберігання енергії, не змінюючи габаритів пристрою.
  2. Інтелектуальне управління живленням в iOS 18. ПЗ аналізує сценарії використання айфона й автоматично регулює продуктивність і яскравість екрана, щоб максимально подовжити час автономної роботи.

Гаджет підтримує дротову зарядку потужністю до 30 Вт і бездротову до 25 Вт за стандартом MagSafe. Це дає змогу за 30 хвилин заповнити до 50% батареї та швидко повернутися до роботи або розваг.

Програмне забезпечення та унікальні функції

Головною особливістю iOS 18 версії стала система штучного інтелекту Apple Intelligence. Це комплекс технологій машинного навчання й оброблення природної мови, який покликаний зробити використання iPhone персоналізованішим і ефективнішим.

Apple Intelligence глибоко інтегрована в операційну систему і працює на рівні окремих застосунків, допомагаючи власнику вирішувати найрізноманітніші завдання:

  • розумне сортування повідомлень з пошти, месенджерів та інших програм;
  • поліпшене розпізнавання мови і природніше звучання голосового асистента Siri.

У парі з кнопкою Camera Control ШІ Apple відкриває просунуті можливості взаємодії з оточенням. Навівши камеру на об’єкт, власник смартфона не просто отримує інформацію — система враховує контекст і виконує релевантні дії. Наприклад, якщо в кадр потрапляє ресторан, вам нададуть дані про рейтинг і робочі години закладу, а якщо просканувати плакат із концертом — дата івенту заноситься до календаря. «Всі ці функції роблять Айфон 16 Про не просто потужним і сучасним, а й дуже особистим пристроєм, який підлаштовується під потреби конкретного користувача і забезпечує неперевершений комфорт у використанні», — зазначають у Foxtrot.

Порівняння з Apple iPhone 16 Pro Max та попередніми моделями

На вересневій презентації компанія також представила більшу і дорожчу модель iPhone 16 Pro Max. У чому ж різниця між двома смартфонами і який гаджет краще купити?

Головна відмінність Apple iPhone 16 Pro Max — збільшений дисплей. Діагональ екрана становить рекордні 6.9″ проти 6.3″ у компактної моделі. Завдяки цьому смартфон краще підходить для перегляду фільмів, читання книг і роботи з документами. Крім того, збільшена площа екрана дала змогу розмістити місткіший акумулятор, тож Айфон 16 Про Max пропонує максимальний рівень автономності серед усіх моделей iPhone.

AD_4nXcm89sRd1FHNTAFgwbaZ-bDZDCUYgK9TOYNvkwc8VekVmK_-pH-CL6qwVy_zUI9sx99n-LOqlZdIQ0MkEVy61re39L0KGQ0Y2Ff8LMLrO3O7_H8mG7vCgG4WgXzoQP74kdk9icQ3v1D8XQeIysjwTkNHrni?key=bY34nYYh9ETcYocvu5kBzg

В іншому ж пристрої практично ідентичні. Тому вибір зводиться до простого критерію — компактності. Якщо віддаєте перевагу більш портативним пристроям, то iPhone 16 Pro — оптимальний для комфортного використання.

Що стосується порівняння з попередніми моделями, різниця очевидна. iPhone 16 Pro перевершує їх практично за всіма параметрами: якістю камер, часом автономної роботи, набором функцій. Продуктивність пристрою залишає попередників далеко позаду:

МоделіCPUGPU
12 ProДо 60% швидшеДо 2 разів швидше
13 ProДо 40% швидшеДо 50% швидше
14 ProДо 30% швидшеДо 40% швидше
15 ProДо 15% швидшеДо 20% швидше

Завдяки досконалішому апаратному та програмному забезпеченню Айфон 16 Про буде актуальним набагато довше, ніж моделі попередніх років.

Ціна та доступність у Foxtrot.com.ua

Офіційна модель iPhone 16 Pro надійде в продаж 27 вересня 2024 року. Оформити попереднє замовлення можна буде вже з 16 вересня на сайті Foxtrot.com.ua і в роздрібних магазинах мережі.

Висновки

«iPhone 16 Pro — без перебільшення найкращий смартфон, які Apple коли-небудь випускала», — вважають експерти офіційного реселера в Україні, мережі Фокстрот. Завдяки найпотужнішому процесору A18 Про, просунутій системі штучного інтелекту Apple Intelligence та унікальним програмним функціям iPhone 2024 року відкривають перед користувачами неймовірні можливості для роботи, творчості та розваг.

Конкурентам доведеться серйозно постаратися, щоб запропонувати гідну альтернативу новим флагманам з Купертіно. І щось підказує, що в найближчі роки це буде дуже непросто. Айфон 16 Про задає нові орієнтири для індустрії, і навряд чи хтось зможе їх перевершити в найближчому майбутньому.

 

Джерело матеріала
loader
loader