Стан стихійного лиха в Польщі: прем'єр-міністр оголосив про нові обмеження через повені
Стан стихійного лиха в Польщі: прем'єр-міністр оголосив про нові обмеження через повені

Стан стихійного лиха в Польщі: прем'єр-міністр оголосив про нові обмеження через повені

Сьогодні, 16 вересня, у Польщі прорвало ще одну дамбу. Уряд країни оголосив стан стихійного лиха через масштабні повені. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, повідомляє Polsat News.

Він зазначив, що скликав засідання для того, щоб якнайшвидше ухвалити розпорядження про введення стану стихійного лиха.

Дональд Туск сказав, що детальний перелік повітів і гмін, на які поширюється надзвичайний стан, буде надано у Вроцлаві, де незабаром має розпочатися засідання кризового штабу. Буде також роз'яснено, що тягне за собою цей стан та його наслідки.

Згідно з проєктом розпорядження Ради міністрів, у затоплених районах буде запроваджено стан стихійного лиха на термін до 30 днів. Передбачені "лише необхідні" обмеження прав і свобод, серед них - наказ про евакуацію та заборона на перебування в певних місцях.

Туск також зазначив, що на потреби людей, які постраждали від повені, виділять мільярд злотих з резерву.

Ми писали, що Східну Європу атакує циклон "Борис". Через проливні дощі в Польщі, Румунії, Чехії, Угорщині та Словаччині існує загроза виходу рік з берегів, а в Австрії сходять снігові лавини.

Про ситуацію в Східній Європі та активний циклон попереджали синоптики. Уряди країн вживають безпрецедентні заходи для порятунку людей.

У Чехії через повені оголошено найвищий рівень загрози. Очікується, що стихія буде посилюватися. У Румунії повінь знищила тисячі будинків і забрала життя щонайменше 4 осіб. Постраждали 8 районів. Близько 5000 будинків пошкоджені, 25 000 залишилися без електрики. Рятувальники працюють над усуненням наслідків.

У Словаччині та Угорщині очікується підвищення рівня Дуная. Пік повені може досягти 8 метрів уже на наступному тижні.

В Австрії зафіксовані снігопади і сходи лавин. Після рекордної спеки в серпні, зараз у деяких регіонах країни випадає до 20 сантиметрів опадів на день. Зокрема, в Тиролі зійшла лавина, коли в горах перебували туристи.

Повінь у Центральній Європі змушує УЗ змінити розклад руху.

Джерело матеріала
loader
loader