Вище у 2,5 рази: українцям показали зарплати чиновників
Вище у 2,5 рази: українцям показали зарплати чиновників

Вище у 2,5 рази: українцям показали зарплати чиновників

Українцям показали, скільки заробляють чиновники.

Як передає "Хвиля", про це пише Економічна правда, посилаючись на дані Мінфіну.

У липні 2024 року зарплати держслужбовців у центральних органах влади України значно зросли. У середньому вони досягли понад 50 тисяч гривень, що у два з половиною рази перевищує офіційну середню зарплату по країні. Особливо помітно збільшилися прибутки фахівців. За перші шість місяців року їхня середня зарплата піднялася на 50%, досягнувши 40 тисяч гривень.

Найвищі зарплати серед держслужбовців – у Міністерстві економіки. Там з початку року середній заробіток фахівця зріс удвічі – з 38 000 до 77 000 гривень. Загалом у Мінекономіки з урахуванням керівного складу середній показник становить 103,7 тис. грн.

Зарплаты чиновников в Украине,снятие ограничения на зарплату чиновников в Украине
Зарплаты чиновников в Украине, фото UA.News

Серед центральних органів влади України одні із найвищих зарплат одержують співробітники НКРЕКУ (Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг). Їхній середній заробіток становить близько 101,7 тисяч гривень.

Значне зростання зарплат спостерігається й у інших міністерствах. Зокрема, працівники Мін'юсту, Мінфіну та Міністерства цифрової трансформації наразі отримують у середньому понад 50 000 гривень. Це приблизно у півтора рази більше, ніж раніше.

Вище у 2,5 рази: українцям показали зарплати чиновників - Фото 2

Фактична кількість держслужбовців у центральних органах влади, яку визначає Кабінет міністрів, до 2024 року становила 110 тисяч осіб. Тоді як за штатними розкладами їх мало бути 147 тисяч.

У 2023 році в держбюджеті було закладено кошти на оплату праці 147 тисяч держслужбовців, включаючи всі премії та надбавки, хоча реально багато посад залишалися вакантними. Структура зарплати була такою, що лише 30% становив основний оклад, а 70% припадало на різні премії та бонуси.

З 2024 року уряд провів реформу системи оплати праці у центральних органах влади. Тепер співвідношення змінилося на протилежне: оклад становить 70% від загальної зарплати і є більш-менш рівним для однакових посад у різних органах влади, тоді як премії не перевищують 30%.

Нагадаємо, українцям показали, як змінилася ситуація на ринку праці у серпні.

Джерело матеріала
loader
loader