З функціями, як в Apple, тільки на Windows. Перший погляд на гарний і дорогий ноутбук Lenovo X1 Carbon
З функціями, як в Apple, тільки на Windows. Перший погляд на гарний і дорогий ноутбук Lenovo X1 Carbon

З функціями, як в Apple, тільки на Windows. Перший погляд на гарний і дорогий ноутбук Lenovo X1 Carbon

Сьогодні я розповім про ще один ноутбук на нових процесорах Lunar Lake, який мені вдалося побачити наживо на виставці IFA 2024 в Берліні. Як і в попередніх оглядах, я намагався знайти незвичайний девайс, який відрізняється від інших. Отже, зустрічайте, оновлений Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 13 Aura Edition.

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! З функціями, як в Apple, тільки на Windows. Перший погляд на гарний і дорогий ноутбук Lenovo X1 Carbon - Фото 1

ThinkPad X1 Carbon — без перебільшення флагманська лінійка китайського виробника техніки Lenovo. Пристрій завжди вирізнявся малою вагою та елегантним корпусом з алюмінію і вуглецевих волокон. На додаток до цього традиційно йшла потужна начинка і довгий час автономної роботи.

Що ж ми отримали цього року? Пристрій став ще легшим, лише 980 грамів, оснащений новим процесором Intel® Core Ultra (Series 2) з графікою Intel Arc Xe2 і NPU-модулем для ШІ-операцій.

Ноутбук виглядає як пристрій, вибачте за штамп, преміумкласу. Кришка відкривається і закривається з мінімальним зусиллям, хід плавний, нічого не скрипить і не хитається, а корпус із переробленого магнію практично ідеального чорного кольору, як і в попередніх моделях, має розкішний вигляд. А ось корпус хоч і відносно немазкий, але ледве помітні відбитки пальців на ньому все одно залишаються.

111

Але це все було і в минулих серіях, а процесори Lunar Lake є і в десятках інших пристроїв цієї осені. Кілер-фіча саме цього ноутбука, це функція, аналогічна тій, що є в Apple і називається AirDrop. Щось схоже під назвою Quick Share пропонує Samsung, але функція працює тільки між пристроями одного бренду (вгадайте якого).

У Lenovo вона називається SmartShare і дає змогу обмінюватися фотографіями між ноутбуком і смартфоном на Android або iOS. Для шерінга фотографій достатньо просто піднести телефон до бічної грані екрана ноутбука, а далі трапляється магія і все відбувається автоматично.

Під капотом нової функції знаходиться технологія Elliptic Labs AI Virtual Sensor™. Це не фізичний сенсор, а програмне рішення, яке використовує комбінацію даних з Wi-Fi, Bluetooth та інших компонентів пристрою і за допомогою штучного інтелекту розуміє, коли саме користувач хоче надіслати фотографії. Чи працює ця штука з відео та іншими файлами поки незрозуміло, але ми обов’язково перевіримо цю можливість, коли зможемо повноцінно протестувати пристрій.

З цікавих апдейтів — це трьохкнопковий (середня кнопка використовується для скролу) Haptic TouchPad (сенсорна панель нового покоління зі зворотним зв’язком, її серед інших використовують в Apple) і набір робочих сценаріїв під назвою Smart Modes.

Функція Щит корисна, якщо ви працюєте з кафе або інших публічних місць. Вона вмикає VPN, а також говорить користувачеві, якщо хтось прилаштувався ззаду і дивиться в його екран, у такому разі можна налаштувати автоматичний блюр зображення.

Функція Увага схожа на ту, що вже вбудована в Windows і відключає всі повідомлення, зокрема з месенджерів, на заданий проміжок часу.

Функція Добробут відстежує вашу посадку, наприклад, якщо ви нахилилися над ноутбуком і сидите в нездоровій для хребта позі, і повідомляє вам про це. Також програма через певні проміжки часу нагадує, що треба дати відпочинок очам і перевести погляд в іншу точку, хоча б ненадовго.

1111

Усі ці функції, попри їхню корисність, викликали у мене невеликі побоювання. Адже камера постійно відстежує мої дії, і я дуже сподіваюся, що логи ніде не зберігаються, і особливо не передаються на сервери компанії.

Що стосується всього іншого, то крім нового процесора Lunar Lake ноутбук отримав антибліковий 14-дюймовий 2,8k OLED-дисплей з частотою оновлення 120 Гц. Замінний акумулятор потужністю 57 Вт/год дає змогу працювати автономно до 18 годин, з мережевих інтерфейсів — підтримка Wi-Fi 7, і що особливо цікаво, 5G. Щоправда, останнє буде доступне не у всіх регіонах, і чи буде серед них Україна, поки невідомо. З портів: 2 USB-A, 2 Thunderbolt 4 і 1 HDMI. Оперативна пам’ять — двоканальна DDR5 об’ємом до 32 Гб, жорсткий диск — до 2 Тб.

У попередніх оглядах з виставки IFA 2024 я не згадував про швидкодію пристроїв, оскільки візуально оцінити потенціал нових процесорів від Intel досить складно. Але у випадку з X1 Carbon мені вдалося знайти в мережі результати тесту Geekbench від колег з TomsGuide. Якщо чесно, то я очікував від них більшого, але знову ж таки, це тільки попереднє тестування (зробив для себе позначку, до наступної виставки записати на флешку основні бенчмарки для польового тестування пристроїв).

Lenovo X1 Carbon

І наостанок про вартість. Як і у всіх пристроїв лінійки X1 Carbon, ціни кінські. На європейському ринку Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 13 Aura Edition надійде в продаж з листопада 2024 року і обійдеться покупцям від 2699 євро без урахування місцевих податків. З урахуванням цін минулої лінійки, в Україні варто очікувати ціни від 120 тис. грн.

Загалом ноутбук залишає після себе позитивні враження. Шикарний зовнішній вигляд, топова начинка і 18 годин автономної роботи — X1 Carbon насамперед для цінителів красивих речей, яким не до душі Макбуки. І це один з небагатьох випадків, коли вбудований софт справді корисний, а не дублює функції Windows або зроблений для хайпу і маркетингових матеріалів. Пристрою — однозначно лайк, на перший погляд.

Джерело матеріала
loader
loader