День мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії: традиції
День мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії: традиції

День мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії: традиції

День мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії: традиції

В цей день вшановується пам'ять трьох дівчаток-мучениць, а також їх матері.

17 вересня християни східного обряду відзначають День пам'яті мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії. Це свято присвячене дівчаткам, які віддали своє життя за християнську віру.

Традиції святкування

У день Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії віряни відвідують храми, де моляться великомученицям. Святих просять про сімейне щастя. Жінки, які мріють про дитину, просять  позбавлення від безпліддя.

Попри те, що історія трьох дівчаток-мучениць і їх матері жорстока і трагічна, це свято вважається радісним. День Віри, Надії і Любові вважається жіночим святом.

У давнину жінки мали починати цей день з плачу. Вважалося, що це подарує довге та щасливе життя.

На свято господині готувати короваї або пороги, які прикрашали церковною свічкою. Вважалося, що святкову випічку треба з'їсти разом з сім'єю, оскільки це допоможе уникнути сварок та непорозумінь протягом всього року. Жодної крихти зі святкової випічки не можна було викинути.

Також в цей день іменини відзначають жінки з ім’ям Віра, Надія, Любов та Софія.

Молитви у День Віри, Надії та Любові

О, святі і достохвальні мучениці Віро, Надіє і Любове і мужніх дочок мудра мати Софіє, до вас нині звертаємося зі щирою молитвою; бо хто може заступатися за нас перед Господом, якщо не віра, надія і любов, ці три наріжні чесноти, образ яких ви на собі показали! Вблагайте Господа, щоб Він покрив нас Своєю невимовною благодаттю в скорботах і напастях, спас і зберіг як благий і чоловіколюбець. Його славу, як незаходиме сонце, нині бачачи, допомагайте і нам у наших смиренних молитвах, щоб простив Господь Бог наші гріхи і беззаконня і щоб помилував нас грішних і недостойних заради Його щедрот. Моліть же за нас, святі мучениці, Господа нашого Ісуса Христа, Йому ж славу возсилаємо, з безначальним Його Отцем і Пресвятим, і благим, і животворчим Духом нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь.

Джерело матеріала
loader
loader