Букерівська премія оголосила шортлист цього року
Букерівська премія оголосила шортлист цього року

Букерівська премія оголосила шортлист цього року

Букерівська премія оголосила шортлист цього року

Переможців назвуть 12 листопада.

Букерівська премія оголосила шість книг, які увійшли в шортлист цього року. Їх обрали з 13 творів, які були включені до лонглиста.

Як відзначається на сайті нагороди, цьогоріч вперше за 55-річну історію премії до шортлиста увійшло одразу п’ять творів, написаних жінками.

До списку ввійшли автори з п’яти країн: Нідерландів, Австралії, Великої Британії, Канади та США. Троє письменників з шортлиста вже були номіновані на премію, а двоє – потрапляли в шортлист.

Шортлист Букерівської премії 2024

  • James («Джеймс»), Персіваль Еверетт;
  • Orbital («Орбітальний»), Саманта Гарві;
  • Creation Lake («Озеро творення»), Рейчел Кушнер;
  • Held («У полоні»), Енн Майклз;
  • The Safekeep («Сховище»), Яель ван дер Вуден;
  • Stone Yard Devotional («Служба камʼяного подвірʼя»), Шарлотта Вуд.

Як зазначається на сайті премії, книги досліджують важливі та актуальні проблеми: способи, якими ми приховуємо себе від оточуючих, і спірну природу правди; те, як травматичні історії – особисті та колективні – формують і обмежують нас і слідують за нами, як би далеко ми не зайшли. Якщо ж говорити про спільну тему творів, то вони «у свій власний унікальний спосіб досліджують гравітаційні сили, які діють на нас у місці, яке ми називаємо домом».

Нагадаємо, у березні цього року роман "Срібна кістка", написаний українським письменником Андрієм Курковим, увійшов у лонглист Міжнародної Букерівської премії.

Джерело матеріала
loader