Норвегія виявила сліди радіоактивного забруднення вздовж кордону з Росією
Норвегія виявила сліди радіоактивного забруднення вздовж кордону з Росією

Норвегія виявила сліди радіоактивного забруднення вздовж кордону з Росією

Норвезьке агентство з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) зафіксувало радіоактивний цезій-137 на двох станціях біля кордону з Росією.

Про це повідомляє The Barents Observer, передає Укрінформ.

Радіоактивний цезій-137, який утворюється як продукт поділу під час роботи ядерного реактора, з'явився в пробах двох станцій радіаційного спостереження Норвегії – Вікшоф’єлль (5-12 вересня) і Сванховд (9-16 вересня).

Представник DSA Бредо Мьоллер заявив, що рівні цезію-137 вищі за норму, але не становлять ризику для людей або навколишнього середовища. За його словами, DSA проведе більше аналізів протягом наступних кількох днів, але очікують, що «вони також будуть на тому ж рівні».

DSA заявляє, що невідомо також, чи будь-які вимірювання на російському боці кордону мають подібні результати.

Жодні інші станції на півночі Норвегії чи фінської Лапландії не виявили піку вмісту цезію - 137 за останній тиждень.

Мьоллер зауважив, що цезій може походити з лісових пожеж - коли горять старі дерева, радіоактивні елементи можуть підніматися в повітря і розноситися вітром. Ці елементи, додав він, осіли на деревах після аварії на Чорнобильській АЕС, або навіть від ядерних випробувань до 1962 року, і їх все ще можна виміряти в природі.

Крім того, одним із джерел цього елемента можуть бути російські підводні човни та криголами в Баренцевому морі, які використовують ядерні реактори.

Як повідомляв Укрінформ, очільник Служби зовнішньої розвідки Норвегії віцеадмірал Нільс Андреас Стенсоенес заявив, що РФ в порівнянні з минулим роком, стала більш схильною до диверсій на критичній інфраструктурі, зокрема, на об'єктах нафтової та газової галузі.

Фото: Thomas Nilsen

Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader
loader