Одна з країн ЄС планує запровадити штрафи за використання радянської символіки: яка саме та скільки доведеться заплатити
Одна з країн ЄС планує запровадити штрафи за використання радянської символіки: яка саме та скільки доведеться заплатити

Одна з країн ЄС планує запровадити штрафи за використання радянської символіки: яка саме та скільки доведеться заплатити

Литва планує запровадити штрафи за зберігання нацистської та радянської символіки з метою її розповсюдження, розмір штрафів поки невідомий. В Україні за виготовлення та пропаганду тоталітарної символіки передбачені штрафи та кримінальна відповідальність із позбавленням волі до п'яти років.

Про це пише LRT. У квітні 2024 року голова Комітету Сейму з культури Вітаутас Юозапайтіс та міністр оборони Лаурінас Кащюнас зареєстрували законопроєкт, що пропонує розширити заборону на використання символіки нацистського та радянського режимів.

Проєкт пропонує заборонити не тільки розповсюдження й демонстрацію цих символів на території Литви, але також їх ввезення та транзит через країну. Міністерство культури підтримало ці зміни, але додало ще одну важливу деталь – запровадження відповідальності за зберігання таких символів із метою поширення.

Міністерство культури пропонує надати митникам Литви повноваження порушувати справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з перевезенням забороненої символіки. Наразі цим займаються поліція та Служба охорони державного кордону, але з огляду на нові правила, митники також зможуть складати протоколи й проводити розслідування у таких випадках. Це дозволить значно покращити контроль за перетином кордону і швидше виявляти порушників.

Наразі в Литві вже діє заборона на публічне демонстрування та розповсюдження нацистської та радянської символіки, а також зображень лідерів цих режимів. За порушення цього закону передбачені серйозні штрафи. Для фізичних осіб розмір штрафу становить від 300 до 700 євро, а для керівників юридичних осіб – від 600 до 1200 євро.

Законопроєкт наразі перебуває на розгляді уряду Литви, і після його ухвалення він буде переданий до парламенту для подальшого затвердження. Якщо документ отримає схвалення, то Литва стане однією з країн із найсуворішими обмеженнями щодо зберігання та використання символів тоталітарних режимів, що допоможе ще більше зміцнити її політику пам’яті.

У вересні цього року литовські митники вже оштрафували дві компанії за порушення санкцій проти Росії, що свідчить про готовність країни активно контролювати дотримання законодавства. Кожній з фірм було виписано штраф у розмірі 10 тисяч євро за надання послуг із зберігання та оформлення митних документів для підсанкційних товарів.

Штрафи та покарання за використання забороненої символіки в Україні

Україна також має жорстке законодавство щодо використання символіки тоталітарних режимів. Відповідно до статті 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, виготовлення і пропаганда георгіївської стрічки караються штрафом у розмірі від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 2550 гривень) із конфіскацією стрічки або предметів, що містять її зображення.

Більш серйозним є покарання за виготовлення, поширення комуністичної та нацистської символіки, а також пропаганду комуністичного й націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів. За це передбачена кримінальна відповідальність відповідно до статті 436-1 Кримінального кодексу України, яка передбачає позбавлення волі на строк до п'яти років.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, парламент Латвії легалізував конфіскацію автомобілів із реєстрацією Білорусі. Місцеві ЗМІ припускають, що вилучені авто передаватимуть Україні.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader