Політв'язня Азіза Ахтемова вивезли з в'язниці Красноярського краю в невідомому напрямку - дружина
Політв'язня Азіза Ахтемова вивезли з в'язниці Красноярського краю в невідомому напрямку - дружина

Політв'язня Азіза Ахтемова вивезли з в'язниці Красноярського краю в невідомому напрямку - дружина

Кримськотатарського політв'язня Азіза Ахтемова епатували з в'язниці Красноярського краю. ФСВП відмовилася повідомити його дружину, де він зараз.

Про це «Кримській солідарності» повідомила дружина Азіза Ахтемова Аділа, передає Укрінформ.

"Політв'язень Азіз Ахтемов був етапований із в'язниці №2 Єнісейська Красноярського краю. ФСВП відмовилася повідомити його дружину, де він зараз", - йдеться у повідомленні.

За словами дружини політв'язня, вона не може дізнатися, де зараз її чоловік — телефони в'язниці №2 не відповідають. А на електронне повідомлення до закладу про те, куди етапували Азіза, їй заявили, що відмовляють у наданні цієї інформації.

«Зумовили це тим, що третім особам вони мають право не давати таку інформацію. Наразі немає жодної інформації про те, де знаходиться мій чоловік і в який напрямок його везуть», - розповіла Аділа Ахтемова.

Зазначається, що політв'язень перебував у Єнісейській в'язниці з листопада 2023 року. Він, як і його двоюрідний брат Асан, — кримськотатарські активісти.

3 та 4 вересня 2021 року Азіза та Асана Ахтемових, а також заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла затримали за підозрою у підриві газопроводу у селі Перевальному в тимчасово окупованому Криму.

22 вересня Наріману Джелялу посилили звинувачення, перекваліфікувавши його на диверсію у складі організованої групи. Крім того, його звинуватили у незаконному придбанні, передачі та зберіганні вибухових речовин у складі організованої групи.

8 листопада під час слідчих дій у Сімферополі ФСБ додатково звинуватила Нарімана Джеляла та братів Ахтемових у «контрабанді вибухових речовин організованою групою через митний кордон».

21 вересня 2022 року «Верховний суд» Криму в Сімферополі призначив Джелялу 17 позбавлення волі в колонії суворого режиму, штраф 700 тисяч рублів та 1 рік та 6 місяців обмеження волі пересування. Асан Ахтемов отримав 15 років строку зі штрафом 500 тисяч рублів та терміном обмеження свободи пересування 1 рік. Азіза Ахтемова засудили до 13 років позбавлення волі, штрафу в 500 тисяч рублів та обмеження свободи пересування на 1 рік. 

Наріман Джелял був звільнений з російського полону 28 червня 2024 року.

Раніше Укрінформ повідомляв, що політв'язень Азіз Ахтемов поскаржився на погані умови під час етапування до Сибіру.

Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader
loader