"Просто угробимо хлопців": нардеп прокоментував ідею збільшити термін навчання мобілізованих
"Просто угробимо хлопців": нардеп прокоментував ідею збільшити термін навчання мобілізованих

"Просто угробимо хлопців": нардеп прокоментував ідею збільшити термін навчання мобілізованих

Депутат відверто визнає, що є люди, яких "вчи-не вчи, все одно навчити не можна". І тут проблема в мотивації мобілізованих і роботі ТЦК.

Збільшення терміну навчання новомобілізованих не є панацеєю і не дасть потрібного ефекту, якщо у навчальних центрах будуть некваліфіковані інструктори, а у бійців – відсутня мотивація.

Детальніше про цю проблему розповів секретар Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ Роман Костенко в інтерв'ю "УНІАН".

"Щодо того, що потрібно збільшувати терміни, то я б хотів подивитися, для чого саме. Бо дуже часто зараз є така проблема, що навіть при тих термінах, які існують, – а ми розуміємо, що у нас є базова підготовка, яка триває місяць – 40 днів вона іде, і потім іде вже професійна підготовка, – бійці часто повною мірою не зайняті і вони після цієї підготовки не достатньо нормально підготовані виходять", – пояснив нардеп.

За його словами, дуже багато бійців, коли потрапляють до військових частин, не мають підготовки, і командири військових частин скаржаться на це.

Крім того Костенко наголосив на важливості професіоналізму військових інструкторів

"Можна зробити і п’ять місяців (підготовки – Ред.). Якщо там будуть погані інструктори, і вони не будуть мати бойового досвіду, вони не будуть знати, що потрібно зараз на полі бою, то без толку будь-які збільшення термінів", – певен депутат.

Небезпека збільшення термінів підготовки для фронту

Костенко нагадав, що через фактично провалену мобілізацію на фронті зараз відчувається нестача людей. А у разі збільшення термінів навчання бійці будуть доїжджати до передової ще довше.

"Ми на полі бою будемо набагато пізніше отримувати бійців за рахунок того, що люди будуть більше вчитися. І тут треба дивитися, як це вплине на поле бою. Тому що не завжди це можна зробити", – каже нардеп.

Мотивація і проблема ТЦК

Депутат відверто визнає, що є люди, яких "вчи-не вчи, все одно навчити не можна". І тут проблема в мотивації мобілізованих і роботі ТЦК, які лише працюють, аби тільки набрати людей.

"Якщо ми зробимо поганий відбір і хороше навчання, - це буде 30-40% ефекту. Якщо ми зробимо хороший відбір і погане навчання, – це буде те саме, ми просто угробимо хлопців. Треба, щоб все воно працювало і одне одному допомагало", – підсумував Роман Костенко.

Раніше народна депутатка Мар’яна Безугла заявила про недостатню підготовку мобілізованих в Україні. Вона стверджувала, що новобранці, які нещодавно прибули на Покровський напрямок, за 45 днів базової підготовки не навчилися майже нічому.

У виданні The Washington Post повідомили, що українські командири вже давно нарікають на незадовільну підготовку новобранців у навчальних центрах.

  • Сирський пояснив, чому мобілізованих направляють на фронт без належної підготовки
  • Якою буде обов'язкова військова підготовка для студентів – у Міносвіти розповіли деталі
  • На Заході розглядають закінчення війни в Україні — у Bloomberg надали подробиці
Джерело матеріала
loader
loader