Rolls-Royce створила ультратонких м'яких роботів
Rolls-Royce створила ультратонких м'яких роботів

Rolls-Royce створила ультратонких м'яких роботів

Дослідники з Технологічного центру університету Rolls-Royce спільно з Університетом Ноттінгема розробили ультратонкі м'які роботи. Вони призначені для дослідження, інспекцій та технічного обслуговування вузьких просторів, куди ускладнений доступ до інших інструментів. Сфери застосування – будівництво, електростанції, мости та авіаційні двигуни. Про це повідомляє TechXplore.

Розробка отримала назву TS-robots (від thin soft – тонкий та м'який у перекладі з англійської) і може похвалитися товщиною 1,7 мм, що дозволяє їм проникати у різні щілини. Так, під час одного з тестів робот успішно пройшов у щілину між ротором та статором генератора.

Їх структура нагадує бутерброд: різні шари керуються динамічними еластомерами, що дозволяють їм повзати, лазити, плавати та переходити між твердим та рідким середовищем.

TS-robots можуть розвивати досить значну швидкість і додавати силу, що в 41 раз перевищує їх вагу. Ця здатність робить дуже ефективною їхню кооперацію з іншими дронами для завдань типу перевірок у небезпечному середовищі або при доставці товарів.

Автори проекту збираються далі оптимізувати дизайн роботи і пошук нових галузей застосування типу аерокосмічної, обслуговування енергостанцій, зокрема виведення з експлуатації ядерних реакторів.

Джерело матеріала
loader
loader