Самосійні ліси слід терміново передати під контроль держави, аби захистити від пожеж - Болоховець
Самосійні ліси слід терміново передати під контроль держави, аби захистити від пожеж - Болоховець

Самосійні ліси слід терміново передати під контроль держави, аби захистити від пожеж - Болоховець

Самосійні ліси для убезпечення від масштабних пожеж потрібно терміново передати під контроль держави. 

Як передає Укрінформ, про це генеральний директор державного підприємства "Ліси України" Юрій Болоховець написав у Фейсбуці.

"В Україні триває рекордна посуха. У деяких регіонах опадів не було вже три місяці. Прогноз невтішний: сильний вітер та відсутність дощів у більшості північних, центральних та південних областей. Принаймні ще тиждень нам доведеться боротися з масштабними лісовими пожежами", - зазначив Болоховець.

Самосійні ліси слід терміново передати під контроль держави, аби захистити від пожеж - Болоховець - Фото 1

Наразі, зазначив Болоховець, "завдяки без перебільшення героїчним діям лісівників та підрозділів ДСНС України ситуація стабілізована. Зупинили поширення вогню на Полтавщині, де пожежа охопила майже тисячу гектарів. На допомогу лісівникам Слобожанського лісового офісу прибули наші пожежні автомобілі з господарств Центрального лісового офісу та Столичного лісового офісу".

Самосійні ліси слід терміново передати під контроль держави, аби захистити від пожеж - Болоховець - Фото 2

Поблизу Києва, за його словами, локалізована велика пожежа у Вищедубечанському лісовому господарстві на площі 145 га. "Залучаємо всі можливі сили, підтягуємо резерви з інших господарств", - підкреслив він.

Також, нагадав Болоховець, "зупинені значні пожежі на Харківщині в Жовтневому та Чугуєво-Вовчанському лісових господарствах. Вогонь вже не поширюється, але всередині лісових масивів триває детонація боєприпасів".

Як підкреслив голова ДП "Ліси України", ситуація дуже динамічна, ризик виникнення загорянь в інших місцях залишається дуже високим.

За його словами, точкові загоряння на територіях ДП зазвичай швидко виявляються та нейтралізуються, поки вогонь не встиг поширитися.

Однак, наголосив Болоховець, "найбільша проблема виникає, коли вогонь перекидається в наш ліс з інших територій – об’єктів ПЗФ або залісених сільськогосподарських ділянок, де на деяких створені стихійні сміттєзвалища. Вчасно не локалізовані "зовнішні" пожежі насуваються на наші угіддя з надто великим фронтом".

Функцією лісівників виявлення та первинне гасіння пожеж, але впоратися з таким масштабом стихійного лиха під силу лише Державній службі з надвичайних ситуацій, яка має на озброєнні велику кількість потужної техніки, зазначив він.

У багатьох випадках, підкреслив Болоховець, "лісівники благали місцеву владу передати залісені ділянки держпідприємству, щоб наші господарства могли організувати пожежне облаштування та належний контроль. Але отримали відмову, і тепер маємо прикрі наслідки безвідповідальності".

На його переконання, самосійні ліси потрібно терміново передати під контроль держави.

"Вже сьогодні обмірковуємо відновлення знищених пожежами ділянок лісу. Проте знову впираємося в процедуру, яка займає дуже багато часу та коштів. Треба нарешті визнати, що швидкість відновлення згорілих лісів залежить виключно від дерегуляції нормативної бази", - заявив він.

Певні висновки, , впевнений голова ДП "Ліси України", безумовно, "мають зробити і самі лісівники. Це стосується координації та зв'язку між підрозділами з різних регіонів, збільшення кількості пожежних водойм, а також співпраці з місцевою владою щодо створення добровільних пожежних загонів. Але важливо, щоб висновки були зроблені не лише лісівниками".

Як повідомляв Укрінформ, у Донецькій області третю добу триває ліквідація масштабної пожежі на території Лиманського лісництва, вогонь пройшов уже близько 350 гектарів лісу.

Фото: Юрій Болоховець, Facebook

Теги за темою
пожежа
Джерело матеріала
loader
loader