США направили розвідувальний літак через Тайванську протоку: Китай підняв винищувачі
США направили розвідувальний літак через Тайванську протоку: Китай підняв винищувачі

США направили розвідувальний літак через Тайванську протоку: Китай підняв винищувачі

Американський розвідувальний літак Boeing P-8 Poseidon 17 вересня пролетів над Тайванською протокою для демонстрації підтримки вільного й відкритого міжнародного повітряного простору. Китай відповів Сполученим Штатам, піднявши в небо свої винищувачі.

Пресслужба 7-го оперативного флоту ВМС США повідомила, що американський борт діяв відповідно до міжнародного законодавства. "Сполучені Штати підтримують навігаційні права та свободи всіх країн", – сказано в пресрелізі.

"Транзит літака через Тайванську протоку демонструє відданість США вільному й відкритому Індо-Тихоокеанському регіону. Збройні сили США літають, плавають і діють скрізь, де це дозволено міжнародним правом", – наголошується в повідомленні військових.

Народно-визвольна армія КНР, як передає China Military, для спостереження та супроводу Boeing P-8 Poseidon задіяла свої винищувачі Східного оперативного командування.

Спікер цього угрупування полковник Лі Сі сказав, що його воїни "постійно перебувають у стані підвищеної готовності для рішучого захисту національного суверенітету та безпеки й підтримки регіонального миру та стабільності".

Згідно з позицією Пекіна, використання Тайванської протоки для проходу іноземних військових кораблів і літаків є нібито "провокацією".

Тайванська протока

Як повідомляв OBOZ.UA, нещодавно президент Тайваню Лай Цінде висловився про бажання Китаю анексувати острівну державу. За його словами, якщо Пекін висуває територіальні претензії Тайваню, він має відібрати землі і в Росії, передані останньою китайською династією у XIX столітті.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader