Водоканали України потребують термінового підвищення тарифів
Водоканали України потребують термінового підвищення тарифів

Водоканали України потребують термінового підвищення тарифів

Асоціація «Укрводоканалекологія» закликає до підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення через критичний стан українських водоканалів. Дмитро Новицький, президент Асоціації та заступник генерального директора «Київводоканалу» з стратегічної політики, зазначив, що галузь опинилася на межі виживання, пише sud.ua.

За словами Новицького, регулятор не переглядав тарифи на воду вже кілька років, і останнє підвищення було здійснене у 2021 році. Хоча у 2023 році були спроби ввести нові тарифи, уряд скасував це рішення, що, на думку Новицького, було неправомірним.

Водоканали наразі стикаються з серйозними фінансовими труднощами, що призводять до низьких зарплат працівників — близько 13 тисяч гривень в середньому. Це ставить під загрозу ефективність роботи підприємств і може мати негативні наслідки для всього сектора, як зазначає директор «Київводоканалу».

На сьогодні тариф за один кубічний метр очищеної води, разом з водовідведенням, у Києві складає 30 гривень. Якби уряд не скасував підвищення тарифів минулого року, ціна була б 40 гривень.

Тарифи на водопостачання в великих містах регулюються Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Водночас у невеликих населених пунктах місцева влада має повноваження встановлювати ціни самостійно. Це вже призвело до значного підвищення тарифів — до 40% у деяких містах.

Асоціація «Укрводоканалекологія» закликає до термінового перегляду тарифів для забезпечення стабільності та ефективності роботи водоканалів.

Раніше повідомлялося, що у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області російські загарбники на третину підвищили тариф на водопостачання, з яким у місті постійні перебої.

Джерело матеріала
loader
loader