У Швейцарії з’явився новий суперкомп’ютер
У Швейцарії з’явився новий суперкомп’ютер

У Швейцарії з’явився новий суперкомп’ютер

Машина, що отримала назву «Альпи», була офіційно представлена ​​міністром економіки Гі Пармеленом 14 вересня 2024 року в Національному суперкомп’ютерному центрі в Лугано, кантон Тічіно (Swiss National Supercomputing Centre CSCS).

Про це пише SWI.

Це один із найпотужніших суперкомп’ютерів у світі. Він використовуватиметься для складання прогнозів погоди швейцарським Гідрометцентром Meteo Schweiz (Bundesamt für Meteorologie und Klimatologie). Новий суперкомп’ютер виконуватиме також розрахунки для потреб кліматології та в галузі штучного інтелекту (ШІ).

Щоб виконати обчислення, які Alps може зробити за день, звичайному ноутбуку знадобилося б 40 000 років. Про це новинному агентству Keystone-SDA розповів Мікеле Де Лоренці, заступник директора та голова відділу комунікацій CSCS.

У червневому 2024 року світовому рейтингу п’ятисот суперкомп’ютерів цей комп’ютер зайняв шосте місце, але на той момент він ще не був доведений до ладу і введений в дію, тому в майбутньому він може виявитися в цьому рейтингу ще вищим.

Втім, як наголошує Мікеле Де Лоренці, цей рейтинг абсолютно не важливий. “Нам було важливо, щоб комп’ютер міг ефективно вирішувати поставлені перед наукою завдання”, – зауважив він. Для проведення розрахунків при нормальній роботі комп’ютера “Альпи” потрібно близько 5,2 мегавата енергії, тобто він приблизно в п’ять разів потужніший, ніж фонтан Jet d’Eau у Женеві.

Комп’ютер розміщується в 33 шафах, що займають площу 116 кв. метрів. Порівняно зі своїм попередником, суперкомп’ютером Piz Daint, він потужніший у 20 разів. “Одна шафа суперкомп’ютера Alps відповідає майже всій продуктивності машини Piz Daint”, – говорить Мікеле Де Лоренці. При цьому комп’ютер-попередник хоч і мав у 20 разів меншу обчислювальну потужність, він споживав лише втричі-вчетверо менше електроенергії.

Джерело матеріала
loader