Економічне бронювання не прописали в бюджеті-2025: Кабмін повернеться до цього питання лише за чіткої умови
Економічне бронювання не прописали в бюджеті-2025: Кабмін повернеться до цього питання лише за чіткої умови

Економічне бронювання не прописали в бюджеті-2025: Кабмін повернеться до цього питання лише за чіткої умови

У держбюджет на 2025 рік не було закладено надходжень від економічного бронювання, хоча за розрахунками Мінекономіки, цей механізм міг би принести до 100 млрд грн додаткових коштів. Уряд повернеться до цього питання лише після впевненості, що армія має достатньо ресурсів для продовження боротьби.

Про це повідомила перша віцепремʼєрка – міністерка економіки Юлія Свириденко в коментарі ЗМІ. Економічне бронювання передбачає можливість збереження за підприємствами важливих працівників, які займаються критично важливими економічними функціями, що сприяють підтримці економіки в умовах війни.

Це означає, що певні категорії фахівців можуть отримати відстрочку від мобілізації для забезпечення безперебійної роботи підприємств, від яких залежить життєдіяльність країни. У серпні 2024 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував ідею принципу "воюй або працюй", який би дозволив збільшити кількість робочих місць, підняти середню зарплату та поповнити бюджет. Однак конкретика щодо механізмів цього принципу досі залишається на стадії дискусій.

За розрахунками Міністерства економіки, впровадження економічного бронювання може принести до 100 мільярдів гривень додаткових надходжень до державного бюджету. В основі цього лежить детінізація економіки, оскільки приблизно 1,7 мільйона осіб працюють частково в тіні. Це стосується таких секторів, як сільське господарство, транспорт та будівництво. Міністерка економіки Юлія Свириденко зазначила, що якщо вивести з тіні навіть 10% цих працівників, це додасть 170 000 офіційно працевлаштованих людей, що позитивно вплине на надходження від податків.

Данило Гетманцев, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів ("Слуга народу"), податкової та митної політики, вважає, що збільшення планових податкових надходжень у держбюджеті на 2025 рік на 18,2% може бути пов'язане з очікуваннями від запровадження економічного бронювання та детінізації. За його словами, підвищення надходжень, зокрема, від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) заплановане на 45%, що є значним показником на тлі практично незмінного рівня безробіття.

Незважаючи на перспективні фінансові вигоди, уряд наразі не закладає доходи від економічного бронювання в бюджет на 2025 рік. Основною причиною є необхідність підтримки оборонного потенціалу країни. Свириденко підкреслила, що до цього питання влада повернеться тільки після того, як буде впевненість у тому, що армія має достатньо ресурсів для продовження боротьби.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, економічне бронювання від мобілізації можуть отримати не більше 30-5Forbes0% чоловічого колективу компаній. Остаточне рішення, хто саме допускається до такого бронювання, має ухвалити уряд.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader