Може стати домінуючим цієї зими: новий COVID-штам XEC виявили вже у 27 країнах
Може стати домінуючим цієї зими: новий COVID-штам XEC виявили вже у 27 країнах

Може стати домінуючим цієї зими: новий COVID-штам XEC виявили вже у 27 країнах

Новий штам коронавірусуXEC виявили вже у 27 країнах світу на різних континентах. Експерти висловлюють побоювання, що незабаром він може стати домінуючим варіантом COVID-19.

Про це пише The Independent. Зазначається, що за даними аналітиків, особливо "сильний ріст" захворювань на XEC спостерігається в Данії та Німеччині.

Наразі новий штам виявлено у сотень пацієнтів у 27 країнах Європи, Північної Америки та Азії. Однак його розповсюдження неоднакове у різних країнах.

Так, поширеність XEC є нижчою в США та Канаді, а в Європі його наявність була підтверджена в 5,96% випадках, станом на 19 серпня. При цьому у Словенії були вищі показники інфікування цим варіантом у серпні: понад 10% COVID-зразків у країні містили XEC.

За словами експертів, штам ХЕС, який є комбінацією варіантів KS.1.1 і KP.3.3, має подібні з іншими штамами COVID симптоми, включаючи втому, біль у горлі, головні болі та високу температуру.

Директор Інституту генетики Університетського коледжу Лондона, професор Франсуа Баллу заявив, що варіант XEC є більш заразним. При цьому він вважає, що вакцини все одно повинні забезпечувати хороший захист проти нього, оскільки цей штам належить до родини Omicron.

Він також припускає що, XEC може стати домінуючим варіантом коронавірусу вже прийдешньої зими.

Як повідомляв OBOZ.UA:

Новий варіант коронавірусу Covid XEC уже поширюється Європою і рано чи пізно дійде до нашої країни. Поки що він заразніший, ніж його "попередники", в зоні особливого ризику, як і раніше, особи похилого віку та люди з хронічними хворобами.

Лікар-імунолог Борис Донський висловив думку, що ефективність вакцин проти старих штамів Covid-19 уже досягла нуля. Їхній захист більше не відповідає новим штамам вірусу.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader