Обмінники готуються відчутно переписувати курс: чого очікувати українцям найближчими днями
Обмінники готуються відчутно переписувати курс: чого очікувати українцям найближчими днями

Обмінники готуються відчутно переписувати курс: чого очікувати українцям найближчими днями

В українських обмінниках очікується суттєва зміна курсу готівкового долара. За прогнозами, на поточному робочому тижні (закінчується 20 вересня) він перебуватиме в межах від 41 до 41,8 грн. Увечері ж 18 вересня в обмінних пунктах долар коштує в середньому 41,45 грн у купівлі та 41,88 грн у продажу. Таким чином, не виключається зниження вартості валюти як у купівлі, так і в продажу.

Про курсові очікування розповів фінансовий аналітик Олексій Козирев. Він зазначив: у банках же прогнозується зниження курсу в купівлі та зростання у продажу.

Так, повідомив аналітик, на поточному робочому тижні курс долара в них перебуватиме в межах від 40,75 до 41,85 грн. Увечері ж 18 вересня долар у них коштує в середньому 41,35 грн у купівлі та 41,8 грн у продажу.

Що буде з курсом долара у банках

"На поведінку та настрої всіх учасників валютного ринку України впливатиме обстановка на фронтах, чутки про можливі зміни в оподаткуванні бізнесу та фізосіб після нових домовленостей із МВФ. А також і реальні поступи вже раніше запропонованих законопроєктів у Верховній Раді, пов'язаних зі змінами у податковій та законодавчій базі України", – повідомив Козирев.

Курс долара в обмінниках сьогодні

Крім того, розповів аналітик, на ситуацію впливатимуть й інші чинники. Серед них – оголошення Нацбанком 19 вересня рішення щодо облікової ставки, яка зараз перебуває на рівні 13%.

"В Україні сяк-так, але все ж таки ставки кредитів юросіб і депозитів фізосіб прив'язуються до рівня облікової ставки. І якщо раптом на тлі значного зростання цін (і це вочевидь не межа перед найскладнішим осінньо-зимовим періодом) Нацбанк під тиском окремих радників серед наших західних партнерів вирішить її далі знижувати — це переверне розклад на українському ресурсному, і, опосередковано, валютному ринках. Тому, багато учасників ринку сподіваються, що ставку Нацбанк все ж таки не знизить", – пояснив Козирев, нагадавши: у серпні інфляція в Україні склала 7,5%.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас український бізнес очікує, що у 2025 році курс долара зросте до 44 грн. При цьому в проєкті бюджету на наступний рік курс передбачено на рівні 45 грн. Тобто у бізнесу очікування позитивніші. Водночас на 18 вересня НБУ оновив офіційний курс долара до 41,41 грн.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader