Президент Фінляндії закликає виключити Росію з Ради безпеки ООН
Президент Фінляндії закликає виключити Росію з Ради безпеки ООН

Президент Фінляндії закликає виключити Росію з Ради безпеки ООН

Президент Фінляндії Александер Стубб закликав до масштабних реформ у складі Ради безпеки ООН, заявивши, що країни, які ведуть незаконні війни, мають бути виключені з цього органу. В інтерв’ю Reuters Стубб наголосив на необхідності виключення Росії з Радбезу через її агресію проти України.

Стубб також запропонував радикальну реформу Ради безпеки, яка передбачає позбавлення всіх держав-членів права вето. Він вважає, що це допоможе зробити орган більш ефективним та справедливим. Президент Фінляндії наполягає на тому, що нинішній склад постійних членів Ради безпеки ООН є застарілим і має бути оновлений.

Зокрема, Стубб пропонує розширити список постійних членів Ради безпеки, включивши до нього представників Латинської Америки, Азії та Африки. Це, на його думку, сприятиме залученню країн Глобального Півдня до глобальних дипломатичних процесів і не дасть їм відвернутися від Організації Об’єднаних Націй.

Однією з ключових ідей, які озвучив Стубб, є виключення країн-агресорів із Ради безпеки. Він наголосив, що держави, які ведуть незаконні війни, не повинні брати участь у прийнятті рішень щодо глобальної безпеки. У цьому контексті він згадав Росію, яка веде війну проти України, і закликав міжнародну спільноту підтримати цю ініціативу.

Стубб висловив сподівання, що цей план може бути реалізований до 80-річчя ООН, яке відзначатиметься у 2025 році. Він закликав інші держави активно долучитися до цієї ініціативи та допомогти втілити в життя необхідні реформи.

Теги за темою
Росія ООН
Джерело матеріала
loader
loader