Сяятиме як Полярна зірка: коли з Землі можна побачити найяскравішу комету року
Сяятиме як Полярна зірка: коли з Землі можна побачити найяскравішу комету року

Сяятиме як Полярна зірка: коли з Землі можна побачити найяскравішу комету року

Сяятиме як Полярна зірка: коли з Землі можна побачити найяскравішу комету року

У найближчій точці до Сонця вона опиниться 27 вересня.

Комета C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) рухається до Сонця і вже 27 вересня досягне точки максимального зближення з ним чи перигею. Якщо вона переживе зближення із зіркою, її буде добре видно із Землі, повідомляє Space.com.

У середині січня 2023 року обсерваторія Tsuchinshan у Китаї помітила слабкий об'єкт. Через шість тижнів, 23 лютого того ж року, Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) зробила знімок того ж об'єкта, який визначили як комету. На той час комета була дуже далекою та тьмяною, але спостереження за нею показали, що вже до осені 2024 року вона може стати видимою неозброєним оком для спостерігачів із Землі.

Але на початку липня фахівець з комет, доктор Зденек Секаніна опублікував статтю, в якій припустив, що Tsuchinshan-ATLAS розпадеться на частини. Вказуючи на відсутність яскравості на шляху до Сонця з квітня по початок липня і далі посилаючись на те, що хвіст комети складається з більших, ніж зазвичай, частинок, а не з пилу, він припустив, що комета вже знаходиться на просунутій стадії фрагментації. Секаніна заявив, що Tsuchinshan-ATLAS неминуче розпадеться на шматки, які будуть надто маленькими, щоб їх можна було побачити із Землі.

Проте зараз вже можна сказати, що комета не просто «жива», а що вона продовжує свій рух до Сонця.

З 12 серпня і донедавна комета була непомітна для спостерігачів із Землі, оскільки була дуже близько до Сонця. Але 11 вересня австралійський спостерігач комет Террі Лавджой зміг сфотографувати Tsuchinshan-ATLAS із Веллінгтон-Пойнт в Австралії. З того часу інші астрономи-аматори з Австралії та Аргентини спостерігали комету, яка ставала все яскравішою.

Останню перешкоду Tsuchinshan-ATLAS має подолати 27 вересня, коли вона досягне перигею. Всупереч тому, що доктор Секаніна припустив на початку липня, на сьогоднішній день ядро ​​комети виглядає непошкодженим і тільки одна її сторона піддається впливу Сонця.

Спостереження, проведені з Південної півкулі, показали, що комета переживе зближення із зіркою. Але все ще існує безліч варіантів того, що може статися з кометою в міру руху до Сонця і після зустрічі з ним.

Одна з проблем полягає в тому, що це надзвичайно невелика комета, діаметр ядра якої становить лише один-два кілометри. 27 вересня вона пройде на відстані 54 мільйони кілометрів від Сонця, рухаючись на швидкості 169 тисяч кілометрів на годину. Вона зблизиться із зіркою приблизно як Меркурій, температура тут може досягати 427 градусів за Цельсієм.

Тобто комета, яка більшу частину часу перебувала в температурах, близьких до абсолютного нуля, опиниться під впливом тепла зірки. Ядро Tsuchinshan-ATLAS все ще може розколотися в перигеї або близько до нього.

Поки Tsuchinshan-ATLAS було видно лише у Південній півкулі, але з 23 вересня ситуація зміниться. Тоді траєкторія комети почне згинатися на північ і зробить її видимою для спостерігачів за небом Північної півкулі приблизно за 45 хвилин до сходу сонця прямо над горизонтом.

В останній тиждень вересня комета може сяяти так само яскраво, як і Полярна зірка. Одна з найкращих нагод побачити комету неозброєним оком – 30 вересня, за 45 хвилин до сходу сонця. Вона буде розташована на п'ять градусів вище за горизонт і на 15 градусів нижче праворуч від 5% освітленого спадного півмісяця.

Це не перша комета, яка здійснила зближення із Землею цього року. Так, у квітні до нашої планети наблизилася комета 12P/Понса-Брукса.

Джерело матеріала
loader
loader