Замкерівника Нацполіції Києва живе в квартирі, яку купила теща з офіційним доходом 100 грн – Схеми
Замкерівника Нацполіції Києва живе в квартирі, яку купила теща з офіційним доходом 100 грн – Схеми

Замкерівника Нацполіції Києва живе в квартирі, яку купила теща з офіційним доходом 100 грн – Схеми

Замкерівника Нацполіції Києва живе в квартирі, яку купила теща з офіційним доходом 100 грн – Схеми

Сам поліцейський каже, що не знає, де мати його дружини взяла гроші на дворівневу квартиру.

Заступник начальника Головного управління Національної поліції Києва Тарас Полієнко живе у квартирі в Києві площею 220 квадратних метрів, яка офіційно належить його тещі, що вже 10 років перебуває на пенсії, а з 1998 року офіційно заробили 100 гривень, йдеться у розслідуванні проєкту «Схеми».

У квартиру в ЖК бізнес-класу Тарас Полієнко з родиною переїхав жити у березні 2022-го року. У той же ж рік він з посади керівника відділу поліції у Річковому порту Києва перейшов працювати на посаду заступника голови Нацполіції Києва.

Згідно з декларацією, власницею квартири є його теща Валентина Ткаченко. У коментарі журналістам Полієнко сказав, що не знає, за яких обставин матір його дружини придбала житло, де він зараз мешкає. Його дружина у свою чергу зазначила, що мати заробляла на вирощуванні квітів.

Також чиновник поліції задекларував солідний подарунок, який його дружина отримала від бабусі – 7 мільйонів гривень.

Згідно з даними журналістів у податковій Валентина Ткаченко з 1998 офіційно заробила 100 гривень. На пенсію вона вийшла у 2014-му році та отримує менше 3 тисяч гривень на місяць. Таку ж пенсію отримує і її чоловік. Додатково за останні три роки він заробив ще близько 350 тисяч гривень.

Водночас квартира була куплена у 2020-му році за 3,3 мільйони гривень (на той час близько 120 тисяч доларів). У документах значилась площа – 162,1 квадратних метри, однак згодом її збільшили до 220.  Згідно з довідкою «Бюро технічної інвентаризації», площу збільшили за рахунок тераси, оскільки житло займає два поверхи та розташоване на останньому поверсі ЖК.

Дружина Полієнка заявила, що її батьки завжди вміли заробляти гроші і у 80-х в них «була «Волга», яка прирівнювалась по вартості до житлової квартири в місті Києві».

Згідно з декларацією поліцейського, у 2016 році він отримав позику на майже три мільйони гривень від компанії «СФК». Частину коштів Полієнко інвестував у квартиру в тому ж ЖК і з такою самою площею, де згодом придбала житло його теща. Але у 2020 задекларував повернення інвестицій.

Загалом станом на 2018 рік подина поліцейського взяла у «СФК» позик на суму понад 6 мільйонів гривень – за ці кошти купували авто та об’єкти нерухомості.

Журналісти зазначають, що частково ці кредити погашені, але в певні періоди сума зобов’язання зменшувалась на мільйони без будь-яких пояснень, хоча із зарплати подружжя не могло покрити такі витрати.

Окрім квартири теща поліцейського у 2020 році придбала в цьому ж ЖК два паркомісця по  172 500 гривень кожне. У декларації Полієнко вказаний Lexus 2017-го року випуску, зареєстрований на фірму, співвласницею якої до лютого 2024 року була дружина. Однак на одному із паркомісць журналісти зафіксували Mercedes S-класу.

Полієнко пояснив, що авто належить друзям дружини, які начебто виїхали з України, але попросили забезпечити зберігання та періодичне обслуговування авто, та додав, що іноді теж сідав за кермо автомобіля. Однак додав, що ці поїздки несистематичні, тому він не декларував користування.

Водночас в сім’ї не змогли пояснити, звідки бабуся дружини взяла 7 мільйонів гривень готівкою, які у у 2020-му році начебто подарувала онуці. Цей подарунок у 2023 році привернув увагу НАЗК, яке заявило, що «в бабусі не було таких коштів, які вона могла б подарувати онуці».

Окремо журналісти вказують, що до переїзду в Київ родина поліцейського жила на Київщині, у будинку на понад 180 квадратних метрів у селищі Велика Димерка. Ця нерухомість записана на його сестру Олену Палієнко – заступницю директора Департаменту з питань громадянства, паспортизації та реєстрації Державної міграційної служби України. Будинок міститься на ділянці, яка також належить Олені Палієнко, а по сусідству – земля та будинок, які належать матері Полієнків.

Після переходу Тараса Полієнка  на посаду заступника голови столичної поліції на ділянці матері та сестри почалась перебудова, з’явився басейн та змінився ландшафтний дизайн.

Сестра Полієнка у коментарі журналістам заявила, що перебудову проводять через руйнування на початку війни, а от за чий рахунок проводять роботи, відповісти не змогла.

Тарас Полієнко стверджує, що будівництво ведуть «за рахунок коштів родини та близьких родичів» і пообіцяв все задекларувати згодом.

Джерело матеріала
loader
loader