Учені знайшли місце, де сучасні люди та неандертальці стали одним цілим
Учені знайшли місце, де сучасні люди та неандертальці стали одним цілим

Учені знайшли місце, де сучасні люди та неандертальці стали одним цілим

Деталі відкриття

Стара теорія про зникнення неандертальців говорить про їх вимирання через можливе винищення з боку Homo sapiens, але з часом багато вчених почали в цьому сумніватися. Нові припущення дотримуються гіпотези асиміляції, коли обидва види просто почали схрещуватися, змішуючи свої гени, і в результаті Homo neanderthalensis просто природним чином зникли, розчинившись у популяціях сучасної людини.

Хоча ми не маємо остаточної відповіді на це питання, ми точно знаємо одне: Homo sapiens і Homo neanderthalensis схрещувалися протягом тисяч років.

Нові дослідження показують, що саме тут, у горах Загрос, відбулося це перше схрещування двох видів людей, яке змінило долю принаймні нашого виду, оскільки ми все ще носимо неандертальську ДНК через тисячоліття.

Археолог Саман Гуран з Кельнського університету та його колеги використовували комбінацію генетичних, археологічних, топографічних та екологічних даних, щоб звузити місцезнаходження до цього регіону.

Ми вважаємо, що гори Загрос слугували коридором, який сприяв розселенню [сучасних людей] на північ, а неандертальців — на південь,
– пише команда дослідників у своїй статті.

Ця територія включає одну з найвідоміших неандертальських стоянок — печеру Шанідар, де були виявлені останки десяти неандертальців, у тому числі знамените поховання з квітами. Такі відкриття показали, що неандертальці були набагато розумнішими, креативнішими і турботливішими, ніж ми спочатку вважали.

Моделювання, проведене Гураном та його командою на основі численних джерел даних, дозволяє припустити, що гори Загрос — це місце, де перетинаються умови навколишнього середовища, які найкраще підходять обом видам. Вони включають у себе регіони з холодним кліматом, такі як палеарктична батьківщина неандертальців, а також тепліші та багатші рослинністю місця проживання в афротропічному царстві, де з'явився наш власний вид.

Регіон, де обидва види схрещувалися
На цій схемі блакитним кольором показано ареали проживання неандертальців, а зеленим – сучасних людей нашого виду. Червоний колір – це території спільні, де ареали накладалися одне на одного, що дозволяло обом видам взаємодіяти і схрещуватися між собою / Фото Saman H. Guran/Scientific Reports

Кілька хвиль схрещування з неандертальцями досі записані в наших генах, кажуть учені, і завдяки деяким методам ми можемо приблизно назвати час кожної з них. Наприклад, час, приблизно між 120 і 80 тисячами років тому, збігається з другою хвилею схрещування.

Завдяки високому біорізноманіттю, регіон Загрос також мав достатньо ресурсів, щоб дозволити обом видам існувати пліч-о-пліч, а різноманітність середовищ забезпечувала безпеку, коли кліматичні умови ставали несприятливими.

Прикордонні зони двох царств важливі для біології, оскільки вони слугують притулком для видів з льодовикового середовища,
– пояснюють учені.

Можливо, саме такі зміни кліматичних умов зблизили обидва види, посиливши їхню взаємодію.

Один зуб неандертальця віком 65 000 років, пов'язаний з колекцією кам'яних інструментів, підтримує екологічне моделювання команди. Він розміщує неандертальців у потрібному місці в потрібний час. Ба більше, попередні дослідження виявили схожість рис обличчя між неандертальцями та сучасними людьми в цьому регіоні.

Цікаво, що хоча у нас є достатньо доказів наявності ДНК неандертальців у людей, ми ще не знайшли жодного прикладу сучасної людської ДНК у неандертальців. Це може бути пов'язано з нестачею доступних зразків ДНК неандертальців, або ж із тим, що через 500 000 років генетичного розділення між нашими двома видами успішний обмін генами був рідкісним явищем.

Джерело матеріала
loader
loader