В Анкарі відбулося прийняття з нагоди Дня незалежності України
В Анкарі відбулося прийняття з нагоди Дня незалежності України

В Анкарі відбулося прийняття з нагоди Дня незалежності України

У посольстві України в Туреччині відбулося прийняття з нагоди 33-ї річниці Дня незалежності України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія почала війну, яка триває досі відбувається. Москва продовжує напади на передову, б’є по наших містах, вбиває наших мирних жителів. Майже тисячу днів ми спостерігаємо безперервне бомбардування дитячих лікарень, реабілітаційних центрів, електростанцій та електромереж… З лютого 2022 року було пошкоджено або зруйновано тисячі навчальних закладів. Атак зазнали понад шість тисяч цивільних об'єктів. Росія вбила 600 і поранила 1,6 тисячі українських дітей. 19 тисяч були викрадені… ​​Не зважаючи ні на що, ми живі, і ми боремося, даємо відсіч! Ми не поступаємося. Ми стали сильнішими, ніж будь-коли», – наголосив у виступі посол України в Туреччині Василь Боднар.

Дипломат подякував Туреччині, керівництву держави та її громадянам за підтримку України. Він нагадав, що на минулому прийнятті проходив збір коштів на підтримку ініціативу першої леді України Олени Зеленської щодо відновлення зруйнованої росіянами дитячої лікарні в Ізюмі, яка нині працює завдяки наданій допомозі.

«Туреччина й надалі підтримуватиме територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України. Ми продовжуватимемо надавати всю можливу підтримку в рамках міжнародного права, щоб припинити цю війну, в якій Україна займає правову позицію… Україна – наш сусід, стратегічний партнер і друг, займає особливе місце в наших серцях. З моменту проголошення Україною незалежності в 1991 році було надано великого значення нашим відносинам з Україною. У 2011 році ми вивели наші відносини на рівень стратегічного партнерства. Сьогодні, більше ніж через 10 років, співпраця між нашими країнами досягла безпрецедентного рівня», - сказав у своїй промові почесний гість заходу – міністр праці та соціального забезпечення Туреччини Ведат Ишикхан.

В Анкарі відбулося прийняття з нагоди Дня незалежності України / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

На прийнятті було вручено державну нагороду – медаль «За врятовані життя» турецькому хірургу Хакану Агіру, який оперував українських дітей, постраждалих внаслідок російських атак.

«Ця нагорода чекала на мене тут близько року, увесь цей час я був в Україні. Це велика честь для мене, я дуже зворушений. Я на постійній основі відвідую Україну з гуманітарними місіями, здебільшого для лікування та допомоги дітям у якості хірурга, а також для викладання. Я дуже добре знаю ваші реалії, мені кілька разів доводилося зупиняти операцію через ракетні атаки. Допомагати й підтримувати Україну означає бути людиною. Добрі люди усього світу, ми – сильніші й ця нагорода для всіх тих, хто щодня, щомиті рятує життя в Україні», – сказав Хакан Агір на церемонії вручення нагороди.

Прийняття з нагоди Дня незалежності України відвідали офіційні представники Турецької Республіки, керівники та представники іноземних місій, акредитованих у Туреччині, військові аташе, представники української та кримськотатарської діаспори, турецького бізнесу, що працює в Україні, друзі України з числа громадян Туреччини та громадян інших країн. Перед гостями виступив гурт B&B Project.

Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих захисників України.

Як повідомляв Укрінформ, у Токіо 12 вересня відбулося перше за пʼять років урочисте прийняття з нагоди 33-го Дня Незалежності України.

Теги за темою
Туреччина
Джерело матеріала
loader
loader