В родичів загиблих військовослужбовців масово крали гроші: викрито цинічну схему обману
В родичів загиблих військовослужбовців масово крали гроші: викрито цинічну схему обману

В родичів загиблих військовослужбовців масово крали гроші: викрито цинічну схему обману

Злочинець з Кіровоградщини дурив родичів загиблих українських військових – видавав себе за високорангового військового, а також обманом чи погрозами видурювали у них посмертні виплати. Таким чином шахрай ошукав жертв на 1,1 млн грн.

Як повідомили у Нацполіції, схему організував 46-річний житель Кіровоградської області. Він особисто шукав майбутніх жертв серед, і, незаконним чином отримавши їхні дані, телефонував їм.

"Представляючись підполковником Збройних Сил України, змушував вбитих горем рідних віддавати частину посмертних виплат на ЗСУ. Під час телефонної розмови шахрай чинив психологічний тиск на потерпілих, аргументуючи подальші дії з перерахуванням отриманих сімʼєю виплат, необхідністю допомогти війську, яке продовжує битися проти ворога", – зазначили правоохоронці.

Таким чином або погрозами та залякуванням він змушував родичів передавати кошти. Щомісячні платежі зловмиснику в середньому становили близько 20% від суми отриманої державної виплати – загалом він видурив у рідних військових близько 1,1 млн грн.

У сімей загиблих українських військових вкрали понад мільйон гривень

В момент отримання від матері загиблого військового 300 тис. грн 17 вересня його було затримано. Під час проведення обшуків вдома у фігуранта та в місцях його перебування було виявлено підроблене посвідчення на вигадане імʼя підполковника ЗСУ, документи, банківські картки, мобільні телефони та "чорнові" записи.

Зловмисник вкрав у родичів загиблих військових 1,1 млн грн
Чоловік видавав себе за підполковника ЗСУ, щоб красти посмертні виплати військових

Наразі вирішується питання про повідомлення зловмиснику підозри за ч. 5 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України, за що йому загрожує від 5 до 12 років позбавлення волі. Слідчі дії тривають, а також встановлюється повне коло решти причетних.

<div id="a934086e" style="aspect-ratio: 16 / 9; width: 100%;"><video controls poster="https://cdn.membrana.video/obz/a934086e-poster.webp" style="height: 100%"><source src="https://cdn.membrana.video/obz/a934086e-mobile.mp4" type="video/mp4"></video></div><script type="application/ld+json">{"@context":"https://schema.org","@type":"VideoObject","name":"oshukali-rodichiv-zagiblih-voiniv-na-11-mln-grn-politsejski-zatrimali-.mp4","thumbnailUrl":"https://embed.membrana.media/obz/a934086e-poster.webp","contentUrl":"https://embed.membrana.media/obz/a934086e-desktop.mp4","uploadDate":"2024-09-18T13:47:58.576Z","duration":"PT2M58S"}</script><script async src="https://js-embed.membrana.tv/video_embed.js"></script><script defer>window.window.ymVideoEmbedCmd=window.window.ymVideoEmbedCmd||[];window.window.ymVideoEmbedCmd.push({"containerId":"a934086e","videoParams":{"uid":"a934086e","id":10893,"website":"obz","title":"oshukali-rodichiv-zagiblih-voiniv-na-11-mln-grn-politsejski-zatrimali-.mp4","duration":178},"adParams":{"targeting":[]}})</script>

Раніше OBOZ.UA повідомляв про групу шахраїв з Дніпра, що викрадали гроші з банківських рахунків загиблих українських захисників. Зловмисники знімали всі заощадження з карток та брали кредити на військовослужбовців, тіла яких доправляли на судово-медичну експертизу. Таким чином було вкрадено майже 1,5 млн гривень.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader