Земля отримає нового міні-супутника на два місяці
Земля отримає нового міні-супутника на два місяці

Земля отримає нового міні-супутника на два місяці

Астрономи повідомили, що у кінці вересня до Землі наблизиться астероїд 2024 PT5, який на деякий час стане міні-супутником нашої планети. Виявлений 7 серпня 2024 року за допомогою системи сповіщення про зіткнення з Землею, цей космічний об’єкт наблизиться до планети 29 вересня і залишатиметься у її гравітаційному полі до 25 листопада.

Астероїд має діаметр приблизно 10 метрів і класифікується науковцями як безпечний. Хоча об’єкт буде занадто тьмяним для спостереження неозброєним оком, він супроводжуватиме Землю протягом 56 днів. Вчені зазначають, що під впливом земної гравітації 2024 PT5 здійснить неповний оберт навколо планети, але його траєкторія не перетнеться з орбітою Землі.

Після того, як астероїд залишить околиці Землі 9 січня 2025 року, він повернеться у космічний простір, але знову зблизиться з нашою планетою у 2055 році.

Це явище не є рідкісним. Науковці пояснюють, що невеликі космічні тіла, як 2024 PT5, можуть на короткий час ставати міні-супутниками Землі, притягуючись її гравітаційним полем. Такі астероїди обертаються навколо планети на певний період, а потім продовжують свій рух у космосі, практично не змінюючи своєї траєкторії. Один із таких астероїдів, 2022 NX1, став «міні-Місяцем» Землі у 1981 та 2022 роках.

Теги за темою
Космос Земля
Джерело матеріала
loader
loader