Чекаємо грип + COVID + RSV. Які особливості цього “сезону хвороб”
Чекаємо грип + COVID + RSV. Які особливості цього “сезону хвороб”

Чекаємо грип + COVID + RSV. Які особливості цього “сезону хвороб”

Найближчим часом в аптеках та медзакладах України має з’явитися перша партія вакцин від грипу, а потім друга, третя, четверта, які нині перебувають на стадії контролю. Це ще одне нагадування про осінь, з якою традиційно приходять сезонні хвороби. Чого чекати від них і від чого варто убезпечитися - Коротко про розповів імунолог, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.

Прогноз на два віруси грипу А і два віруси В

Федір Лапій. Фото: ФБ Федора Лапія

Федір Лапій. Фото: ФБ Федора Лапія

- Федоре Івановичу, у повідомленні МОЗ йдеться про французьку і корейську вакцини проти грипу. Це ті самі Ваксигрип і ДжіСі Флю, що були на нашому ринку минулих років?

- Так, але не зовсім ті самі. Особливість вакцин проти грипу в тому, що вони до кожного сезону оновлюються на підставі прогнозів щодо циркуляції того чи іншого типу вірусу. Зважаючи на те, що склад вакцини дещо видозмінився, при надходженні в Україну вони мають пройти певні процедури перед отриманням дозволу на використання.

Навіть коли йдеться не про вакцини проти грипу, а просто про вакцини, кожна їх серія повинна пройти окремий контроль і отримати схвалення Державної служби з лікарських засобів. Цей процес зараз і відбувається.

- Якщо є вакцини, то є і прогнози. Яких штамів грипу чекаємо цього сезону?

- Прогноз є на два віруси грипу А і два віруси грипу В, на них і орієнтовані вакцини. Прогнози робляться окремо для Південної і Північної півкуль. У Південній - сезон грипу вже вважається завершеним, а ми у Північній поки готуємося до нього. Це такий безперервний щорічний процес.

Виробники вакцин отримують прогноз для Північної півкулі у лютому. Тоді ж препарати запускаються у виробництво, щоб до країн призначення вони могли надійти на початок осені. У людини імунітет може сформуватися тільки до конкретного штаму вірусу, а вірус грипу постійно мутує, тому захист може дати тільки вакцинація.

Від 40-го тижня поточного року до 20-го тижня наступного

- Отже, нам цього року не треба боятися особливо лютих пандемічних вірусів?

- Тут я був би обережний з оптимізмом. Зараз підбиваються підсумки сезону у Південній півкулі, і вони свідчать про значне підвищення захворюваності на грип. Наприклад, у Австралії, де сезон припадає на наше літо, а їхню зиму, кількість зареєстрованих випадків хвороби у 2024-му значно перевищила минулі роки. А будь-який грип може дати серйозні наслідки, аж до смертельних випадків.

- Минулими роками, пам’ятаємо, з постачанням вакцин в Україну були затримки, а цього року вони надійшли несподівано рано. Коли починати щепитися?

- Цього року вакцини надійшли не рано, а вчасно, Мінохорони здоров’я подбало. Коли ми говоримо про кращий період для вакцинації, то це вересень – жовтень. До початку підйому захворюваності на грип.

- А коли той підйом очікується?

- Напевне цього ніхто не скаже. Поняття “сезон грипу” умовне. Для Північної півкулі він завжди визначений від 40-го тижня поточного року до 20-го тижня наступного. Звісно, це не означає, що в перший же розрахунковий тиждень почнеться епідемія. “Сезон грипу” – це період, протягом якого запускаються механізми збору інформації про стан захворюваності, аналізу, звітності.

Пам’ятаємо про тридемію

- Зростання захворюваності залежить від погоди?

- Не зовсім. Швидше, від скупчення людей. За теплої погоди і діти, і дорослі більше часу проводять на свіжому повітрі, менше забиваються до закритих кафе чи ТРЦ. Але у вересні там, де дозволяє війна, діти повертаються до школи.

На поширення хвороби також впливає міграція. Ми очікуємо, що перша хвиля грипу піде з областей, які мають кордони з Євросоюзом. Ну і погода, звісно, відіграє роль. Якщо осінь буде теплою, більше шансів, що люди відчинятимуть вікна, і приміщення провітрюватимуться. Якщо холодною, то в закритих приміщеннях вірус поширюватиметься швидше.

- Цього літа українцям дошкуляв коронавірус. Зараз спалах ніби йде на спад, але “ковідка” за нас тримається. Твідемія залишається актуальною?

- Так, це коли ми маємо на увазі одночасне циркулювання вірусів грипу і COVID-19. Але зараз йдеться про тридемію. Після певного затишшя через карантин досить потужно повернувся RSV - респіраторно-синцитіальний вірус. Він небезпечний тим, що у людей похилого віку і немовлят може сильно вражати органи дихання, аж до загрози смерті. Та й у решти перебіг RSV ніяк не приємний. Тому принаймні від двох можливих хвороб – грипу та COVID-19 - бажано захистися вакцинами.

Оновлені вакцини орієнтовані на Омікрон

- Щодо COVID-19, то вже пишуть про новий варіант – ХЕС, який може стати домінуючим.

- Це знову ж таки субваріант Омікрона, тобто мутації відбуваються в межах одного варіанту коронавірусу. Є таке поняття, як еволюційний стрибок. Це коли вірус дуже сильно змінюється і відрізняється від попереднього. Так от цього разу ні FLiRT, ні ХЕС не розцінюються як стрибок. Це нормальні природні мутації.

- Після певних заяв і розуміння, що вакциновані теж хворіють, у людей виробився якийсь скепсис щодо щеплень від коронавірусу.

- І даремно. Хочу звернути увагу, що ми вже використовуємо оновлені вакцини від COVID-19. Наразі в Україні є понад 500 000 доз. Це мРНК-вакцини, які продукують spike-білок саме варіанту Омікрон. Також оновлені рекомендації щодо вакцинації, і вони спрощені. Для тих, хто ніколи не щепився, схема передбачає введення не двох доз з інтервалом, як було раніше, а однієї дози.

Наполегливо рекомендуємо пройти ревакцинацію людям старше 75 років і 60+, які мають хронічні захворювання. Їм потрібно робити бустерну дозу кожні 6 – 12 місяців. Щодо інших, то вакцин вистачить для всіх.

- Як треба поєднувати вакцинацію від грипу та COVID-19?

- Як буде зручно. Уколи можна зробити в один день і з будь-яким інтервалом.

- Деякі люди бояться не стільки самої вакцини, скільки своєї реакції на неї. Мовляв, може бути зле, підвищитися температура.

- По-перше, це буває нечасто, по-друге, не несе загрози. Ми завжди платимо якусь ціну. Якщо захисту від тяжкого перебігу COVID-19, а це основна мета вакцинації, передуватиме легкий розлад здоров’я, то це невелика плата. Нагадаю, що сама вакцина від COVID-19 безкоштовна.

Що відомо про ХЕС

Новий субваріант "Омікрону" виявили у Німеччині в червні 2024 року. Нині його зафіксували у 27 країнах, зокрема, у прикордонній з Україною Польщі, повідомляє ВВС.

Директор Інституту генетики Університетського коледжу Лондона, професор Франсуа Баллу вважає, що XEC має "незначну перевагу в передачі" над іншими субваріантами, проте вакцини все одно мають забезпечувати хороший захист.

Симптоми ХЕС подібні до інших варіантів Омікрону:

  • лихоманка, кашель, задишка або утруднене дихання,
  • втома, біль у м'язах або тілі, головний біль. Можливий нежить, втрата смаку або нюху, розлади травлення.
Джерело матеріала
loader
loader