Чому у британців і японців кермо праворуч, а в Україні ліворуч
Чому у британців і японців кермо праворуч, а в Україні ліворуч

Чому у британців і японців кермо праворуч, а в Україні ліворуч

Цікаво, що не всі країни світу одразу визначилися з тим, яким боком дороги їздити.

Правосторонній і лівосторонній рух - це важлива частина культурної спадщини країн, яка виникла під впливом певних історичних обставин. Велика Британія та Японія в цьому плані відрізняються від багатьох країн.

Чому в Англії праворульний рух?

Лівосторонній рух у Великій Британії має давню історію. Коріння цього явища сягає Середньовіччя, коли люди пересувалися на конях, пише портал Milano Ukraine. Вершники розташовували піхви з мечем на лівому боці, щоб швидко дістати меч правою рукою в разі небезпеки. Це робило рух лівим боком дороги зручнішим, оскільки вершники могли швидше захиститися, якщо зустрінуть на своєму шляху противника.

Рух у Великій Британії

У країні лівосторонній рух, до цього треба буде звикнути. Обгін автомобіля на дорозі відбувається виключно з правого боку. Правила щодо руху на кільцевих дорогах і перехрестях тут не відрізняються: перевагу мають автомобілі, які їдуть праворуч від вашого транспортного засобу.

Крім того, підійматися на коня було простіше, стоячи праворуч від нього, щоб не заважав меч. Ця традиція збереглася навіть після того, як коней замінили карети та вози, а пізніше - автомобілі.

У Великій Британії лівосторонній рух став офіційно закріпленим після введення законодавчих актів, що регулюють дорожній рух. Це пояснює, чому в Англії праворульний рух зберігається й досі.

Чому в Японії кермо з правого боку?

Хоча Японія ніколи не була британською колонією, лівосторонній рух у цій країні теж пов'язаний з Англією. Коли японці почали будувати залізниці в 19 столітті, вони запросили британських інженерів для допомоги. Першу залізницю в Японії побудували британці, тому рух поїздів і автомобілів наслідував цей приклад. Лівосторонній рух, встановлений на залізниці, поширився на інші види транспорту.

Таким чином, праворульні автомобілі в Японії - це наслідок британського впливу. Країна дотримується цього порядку досі, і більшість автомобілів там випускаються з правим кермом.

Історичний поділ країн на правосторонні та лівосторонні

Не всі країни світу одразу визначилися з тим, яким боком дороги їздити. Наприклад, у США та Франції правосторонній рух став домінуючим наприкінці XVIII століття. У США це сталося через карети, запряжені кількома кіньми, де кучер сидів на задньому лівому коні та керував хлистом правою рукою. У Франції правосторонній рух закріпив Наполеон, що також вплинуло на поширення цього порядку в інших країнах Європи.

Джерело матеріала
loader
loader