Німеччина призупинила експорт озброєнь до Ізраїлю: ЗМІ назвали причину
Німеччина призупинила експорт озброєнь до Ізраїлю: ЗМІ назвали причину

Німеччина призупинила експорт озброєнь до Ізраїлю: ЗМІ назвали причину

Повідомляється, що Німеччина наразі призупинила експорт зброї до Ізраїлю через юридичні проблеми. Йдеться про судові справи, у яких стверджувалося, що такий експорт із ФРН порушує гуманітарне право.

Про це пише Reuters. Джерело видання, близьке до Міністерства економіки, каже, що через правовий і політичний тиск, повʼязаний із цими судовими справами, було припинено роботу над затвердженням ліцензій на експорт зброї до Ізраїлю. 

Журналісти підрахували, що минулого року Німеччина схвалила експорт озброєнь до Ізраїлю (включно з військовою технікою та зброєю) на суму 326,5 мільйона євро. Це в 10 разів більше, ніж у 2022 році, згідно з даними Міністерства економіки, яке затверджує ліцензії на експорт.

Однак вже 2024 року кількість таких схвалень зменшилася: за період із січня по 21 серпня йдеться про суму лише в 14,5 мільйонів євро. З цієї суми на категорію "зброя війни" припало лише 32 449 євро.

Дві згадані вище судові справи розглядаються в Міжнародному суді ООН та в Берліні – остання була порушена Європейським центром конституційних прав і прав людини. Уряд Німеччині на свій захист заявив, що після атаки ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня жодна зброя не експортувалася за ліцензією, за винятком запасних частин за довгостроковими контрактами, додало джерело.

"Жодна справа щодо оскарження експорту німецької зброї до Ізраїлю ще не мала успіху, включаючи справу, порушену Нікарагуа в Міжнародному суді. Однак це питання викликало тертя в уряді", – зазначає Reuters. 

Юридичні проблеми в Європі також змусили інших союзників Ізраїлю призупинити або відкласти експорт зброї.

Як повідомляв OBOZ.UA, канцлер Олаф Шольц заявив, що Німеччина не постачатиме Україні високоточну зброю великої дальності в майбутньому. На позицію Берліна не вплинуть рішення партнерів по НАТО щодо такої військової допомоги для нашої країни. 

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader