Яку пенсію отримують дружини загиблих військових: особливості призначення
Яку пенсію отримують дружини загиблих військових: особливості призначення

Яку пенсію отримують дружини загиблих військових: особливості призначення

Пенсія встановлюється у розмірі 70% від грошового забезпечення загиблого годувальника.

В Україні дружина загиблого військовослужбовця має право на пенсію по втраті годувальника. Це регулюється Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Про це повідомив Пенсійний фонд України.

Умови отримання пенсії в разі втрати годувальника

За нормами Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", матері та дружини військових, які загинули (померли) під час служби (виконання службових обов’язків), мають право на призначення дострокової пенсії за віком, а саме – після досягнення 50-річного віку, за наявності страхового стажу не менше 20 років.

Після досягнення 55-річного віку, батькам та дружині (чоловіку) пенсія по втраті годувальника за загиблого військового призначається незалежно від тривалості страхового стажу.

Окрім того, ця категорія утриманців має право на призначення пенсії в разі втрати годувальника, якщо вони мають право на:

  • пенсію незалежно від віку (шахтарські пенсії);
  • дострокову пенсію за віком (після досягненні 55 років (чоловіки), 50 років (жінки) за умови наявності стажу 25 та 20 років відповідно);
  • пенсію за віком на пільгових умовах;
  • пенсію зі зменшенням пенсійного віку відповідно до закону, або є особами з інвалідністю.

Розмір пенсії в разі втрати годувальника

Пенсія в разі втрати годувальника за військовослужбовців, які загинули під час служби, встановлюється у таких розмірах:

  • 70% грошового забезпечення загиблого годувальника – батькам (одному з батьків), дружині/чоловікові, незалежно від наявності інших непрацездатних членів сім’ї. Мінімальна пенсійна виплата не може бути меншою за 7800 грн;
  • 70% грошового забезпечення загиблого годувальника – дитині. Двом та більше дітям – по 50% грошового забезпечення (але не менше 6100 грн на кожного).
  • Незалежно від причини смерті годувальника, мінімальний (два прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб) та максимальний (10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб) розміри пенсії в разі втрати годувальника застосовуються до кожного непрацездатного члена сім’ї окремо.

До слова, у червніуряд розширив коло осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця.

  • Виплати військовим за поранення або інвалідність: на яку грошову компенсацію розраховувати та як отримати
  • В Україні пенсії розраховуватимуть за іншою системою: пояснення від Мінсоцполітики
  • Поранені на війні кияни отримають виплату від міста: відома сума
Джерело матеріала
loader
loader