ЄС і США продовжують фінансувати рф: експерти підрахували, скільки путін заробив на продажі палива Заходу
ЄС і США продовжують фінансувати рф: експерти підрахували, скільки путін заробив на продажі палива Заходу

ЄС і США продовжують фінансувати рф: експерти підрахували, скільки путін заробив на продажі палива Заходу

Західні країни, попри свої санкції проти Москви, продовжують непрямо фінансувати російську економіку, зокрема її військову машину.

Це показав новий аналіз, проведений Центром досліджень енергетики та чистого повітря разом із Центром вивчення демократії.

За першу половину 2024 року країни ЄС, США та Великобританія закупили палива, виготовленого з російської нафти, на суму близько 2 мільярдів доларів, використовуючи лазівку в санкціях, що дозволяє продавати російську нафту після її переробки в третіх країнах.

Ця лазівка полягає у можливості купівлі пального через інші держави, такі як Туреччина. Хоча прямий імпорт нафти з росії заборонено, Захід продовжує купувати нафтопродукти, вироблені з російської сирої нафти, після їх переробки. Згідно зі звітом, три турецькі НПЗ є основними постачальниками цього пального на західний ринок.

Туреччина, користуючись знижками від Москви, збільшила імпорт російської нафти на 70% у 2024 році. Водночас ціни на пальне для ЄС зменшилися, проте споживачі від цього не виграли. Знижки, які отримує Туреччина, не передаються кінцевому споживачу, а залишаються в руках компаній і трейдерів.

За підрахунками експертів, податкові надходження від цього пального дозволяють росії вербувати додатково понад 6 тисяч солдатів щомісяця для війни в Україні. Експерти наголошують, що країни Заходу повинні заборонити будь-який імпорт нафтопродуктів, перероблених з російської нафти, аби зупинити фінансові потоки до Кремля.

Попри це, уряди країн ЄС і США поки що утримуються від жорсткіших санкцій, стверджуючи, що нинішні обмеження вже послабили економіку росії. Однак цей новий аналіз вказує на те, що лазівки в санкціях продовжують приносити значні прибутки російській державі.

Джерело: politico.

Останні новини України:

Армія Росії почала атакувати Україну новим типом авіабомб: військовий експерт розповів про небезпеку.

Перелом ситуації на фронті: військовий експерт дав прогноз до кінця 2024 року.

Які ракети отримали українські F-16: військовий експерт розповів, як це позначиться на фронті.

Теги за темою
нафта
Джерело матеріала
loader
loader