ЄС має намір покрити чверть енергетичних потреб України взимку – фон дер Ляєн
ЄС має намір покрити чверть енергетичних потреб України взимку – фон дер Ляєн

ЄС має намір покрити чверть енергетичних потреб України взимку – фон дер Ляєн

Голова Єврокомісії заявила, що партнери України мають зробити все можливе, щоб "зберегти світло" у країні.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що відвідає Київ у п'ятницю, 20 вересня, щоб обговорити енергетичні потреби України із Зеленським.

Про це пише Kyiv Independent.

Під час виступу на пресконференції у Брюсселі в четвер разом із директором Міжнародного енергетичного агентства Фатіхом Біролем, фон дер Ляєн заявила, що РФ "намагається занурити Україну в пітьму", додавши, що російські удари вже знищили в Україні 80% теплових електростанцій і третину її гідроенергетичних потужностей.

"Як друзі та партнери України, ми повинні зробити все можливе, щоб зберегти світло", — заявила голова ЄК.

Вона зазначила, що Україні цієї зими необхідно 17 гігаватів електроенергії, і назвала три основні напрями енергетичної допомоги, яку ЄС планує їй надати.

За словами фон дер Ляєн, ці кроки дозволять надати Україні близько 4,5 гігавата електроенергії, тобто трохи більше ніж 25% її зимових потреб.

На першому етапі ЄС допоможе Україні відремонтувати пошкоджені російськими ударами об'єкти енергосистеми, щоб відновити 2,5 гігавата потужності.

"На даний момент у Литві демонтується ціла теплова електростанція і за нашої підтримки частинами вирушає до України", — пояснила фон дер Ляєн.

ЄС також експортуватиме електроенергію до України. Попередньо йдеться про 2 гігавати електроенергії, що еквівалентно втраті потужності окупованої Запорізької АЕС.

Третій напрямок енергетичної допомоги ЄС – стимуляція децентралізованої та відновлюваної генерації для стабілізації української енергосистеми.

Джерело матеріала
loader
loader