Хто може принести повістку: від них точно не чекають
Хто може принести повістку: від них точно не чекають

Хто може принести повістку: від них точно не чекають

Адвокат Ростислав Кравець розповів, як за законом має відбуватися оповіщення про отримання повісток під час воєнного стану та мобілізації. Зараз в Україні діє воєнний стан, і чоловікам можуть вручати повістки не лише представники ТЦК, а й інші особи, зокрема голови ОСББ.

Кравець сказав, що до складу груп для оповіщення можуть входити не лише представники військкоматів, а й голови ОСББ. Це передбачено постановою Кабміну № 560. Однак голови ОСББ можуть брати участь у цих групах тільки за власною згодою і на підставі наказу ТЦК, тож їхня участь не є обов'язковою.

ОСББ, скріншот: YouTube
ОСББ, скріншот: YouTube

Адвокат пояснив, що голови ОСББ можуть входити до спеціальних груп оповіщення разом із представниками ТЦК, але їхня участь не є обов'язковою. Голови ОСББ не повинні самостійно звертатися до військкоматів або вручати повістки без допомоги ТЦК. Їхня участь залишається добровільною, і відмова не тягне за собою відповідальності.

Ростислав Кравець каже, що голови ОСББ можуть брати участь у супроводі груп оповіщення, але не зобов'язані особисто вручати повістки мешканцям. Вони можуть розносити повістки по поштових скриньках і повідомляти ТЦК про виконання завдання.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Групи оповіщення не працюватимуть цілодобово, а їхні дії мають регулюватися чіткими наказами, що включають час та маршрути рейдів. Цей порядок стосується не тільки ОСББ, а й усіх управлінських компаній.

Таким чином, адвокат пояснив, що оповіщення військовозобов'язаних українців під час мобілізації може відбуватися за участю голів ОСББ та інших осіб, проте ці функції не є обов'язковими для них і залежать від конкретних наказів ТЦК.

Крім того, Знай.ua повідомляв, за фото заплатите шалені штрафи: які знімки не можна робити у жодному разі в Україні

Джерело матеріала
loader