Мало цибулі: експерт прогнозує низький врожай якісного овоча
Мало цибулі: експерт прогнозує низький врожай якісного овоча

Мало цибулі: експерт прогнозує низький врожай якісного овоча

Мало цибулі: експерт прогнозує низький врожай якісного овоча

Однією з причин стала суха та спекотна погода.

В Україні цього літа спостерігалася аномальна спека у деяких регіонах. Через це якісної цибулі буде дуже мало. Навіть наявність крапельного зрошення не дала цибулі можливості вирости. Про це повідомив виданню SEEDS комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс‎‎»‎‎ Андрій Марущак.

Експерт зазначив, що зараз по цибулі вимальовується дуже цікава ситуація.

«Проїхавши по деяких господарствах в різних регіонах, мушу констатувати що, наприклад, на Дніпропетровщині цибуля не набрала достатньої маси і не доросла. Спека. Навіть наявність крапельного зрошення не дала цибулі можливості вирости. Тому цьогоріч буде дуже багато мілкої цибулі. Це спричинить, напевно, що зниження ціни на початку сезону, коли всі будуть копати і продавати її з поля, але потім, в довгостроковій перспективі, десь після Нового року, ціна на цибулю буде висока», – сказав Марущак.

Також він спрогнозував, якими можуть бути ціни на цибулю

«Щодо ціни, можна прогнозувати, що цибуля від фермера буде по 20 гривень. Якісна цибуля, яка гарно зберігалася в професійному сховищі. В магазинах вона, відповідно, буде дорожчою, десь до 30 гривень», – наголосив експерт.

За словами Марущака, так сталося з погодою не скрізь, у західних регіонах цибуля виросла гарною. Але масово цибулю українські фермери вирощують якраз на Півдні, а не на Заході. Він додав, що зважаючи на істотні зміни клімату овочівництво зараз поступово переміщується на захід України, але відновити на новому місці абсолютно всі об’єми вирощування просто нереально.

«Овочівництво поступово переходить на захід України. Але треба розуміти, що масово овочі традиційно вирощують у південних областях, і продовжують вирощувати. Якщо ти вирощував на заході України 30 гектарів овочів, то виростити наступного року одразу 300 – це майже нереально. Але якщо ти на Півдні або Сході вирощував своїх 300 гектарів, то ти і далі будеш вирощувати їх. А де 300 гектарів, там і 400», – резюмував Марущак.

Зміни клімату також впливають і на вирощування овочів. Раніше начальниця відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко розповіла, де тепер знаходиться «овочевий пояс» України.

Джерело матеріала
loader
loader