На який термін дають відстрочку від мобілізації в Україні: детальне роз'яснення
На який термін дають відстрочку від мобілізації в Україні: детальне роз'яснення

На який термін дають відстрочку від мобілізації в Україні: детальне роз'яснення

Відстрочку від мобілізаціїв Україні можна отримати на термін у 90 днів або приблизно три місяці. Військовозобов'язані мають що півтора, два з половиною або три місяці відвідувати ТЦК і подавати документи для її продовження, залежно від швидкості оформлення.

Відповідна норма з'явилася в законодавстві України з 18 травня 2024 року. Надати українцям відстрочку від мобілізації можуть тільки Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. 

Нагадаємо, у разі, якщо комісія безпідставно відмовляє задовольнити заяву про надання відстрочку, необхідно звернутися до адміністративного суду з позовом щодо оскарження такого рішення. Зробити це бажано негайно, оскільки після вручення письмової відмови громадянина можуть направити на проходження ВЛК та мобілізувати.

Суд має розглянути справу та прийняти протягом двох місяців з моменту відкриття провадження у справі, рішення суду набуває законної сили через 30 днів.

Також оскаржити рішення ВЛК можна в іншій ВЛК, вищій за рівнем від першої. Щоб подати скаргу, треба мати такі документи:

  • заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня, у якій вказати причини перегляду постанови;
  • всі наявні документи, видані ВЛК, рішення якої переглядається;
  • результати попередніх медичних досліджень (у разі наявності).

Як повідомляв OBOZ.UA, суд у Вінниці задовольнив позов до ТЦК та військової частини місцевого жителя, якого мобілізували до лав Сил оборони, попри те, що він має бронювання. Військову частину зобов'язали виключити солдата зі списків особового складу.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader