Оксані Забужко – 64: на яку хитрість вона пішла, щоб нагадати світу про війну, та що казала про званий обід у Кремлі з "елітою" РФ
Оксані Забужко – 64: на яку хитрість вона пішла, щоб нагадати світу про війну, та що казала про званий обід у Кремлі з "елітою" РФ

Оксані Забужко – 64: на яку хитрість вона пішла, щоб нагадати світу про війну, та що казала про званий обід у Кремлі з "елітою" РФ

Сьогодні, 19 вересня, відома українська письменниця Оксана Забужко святкує 64-річчя. Мисткиня славиться не тільки своїм літературним талантом, але й гучними заявами на підтримку Батьківщини у кровавій війні з російськими загарбниками. Іменинниця майстерно руйнує імперські наративи та взиває до української ідентичності кожного громадянина.

Забужко знають не тільки в Україні, але й за її межами. Зокрема, на початку 2024 року письменниця нагадала світові про боротьбу українського народу з окупантами. На пресконференції в рамках відкриття престижного Берлинале з телефона літературознавиці пролунала сирена повітряної тривоги.

Письменниця, яка увійшла до складу міжнародного журі конкурсу, здивувала присутніх. Однак потім Забужко зізналася – зробила це навмисно, щоб показати іноземцям у яких умовах наразі живуть українці.

"Я маю пояснити, що сирену я собі відклала перед тим, як заходила на пресконференцію. Тобто це була заготовка. Відбій був трошки перед тим. Так, це була домашня заготовка. І я просто чекала моменту, коли з нею можна буде в'їхати. Це, до речі, найбільш цитований епізод виявився цілої пресконференції. Саме оцей", – розповіла вона. 

У серпні 2024 року Забужко розповіла журналістці Еммі Антонюк про літературний обід у Кремлі, якій відбувся ще у 2002-му. Ще тоді українська письменниця побачила істине обличчя російської "еліти". Захід українка назвала "парадом розперезаного несмаку", де гості показали своє справжнє ставлення до України.

Переконання усіх присутніх на обіді були пронизані спільною ідеєю, що їхня країна нарешті "встає з колін", зазначила літературознавиця. За словами Забужко, те, що відбувалося було суцільної "обжираловкою", а єдиним аспектом, який пов’язував захід з літературою, була "конкурса програма" за текстами Антона Чехова.

До слова, "свято" відбувалося у період Другої російсько-чеченської війни. Забужко мала надію побачити у поведінці своїх старших колег іронічний натяк на те, що все дійство відбувається не всерйоз. У решті-решт все остаточно стало на свої місця, коли до неї заговорив Андрій Бітов, який і надіслав запрошення українці. "Він нахиляється до тебе і торжествуюче каже: "А що, у вас у Києві такого немає?" І тут я отримую на 20 років наперед відповідь на всі свої питання: "Чому вони ідуть до нас війною?" Тобто я не уявляла міри заздрості", – розповіла Забужко.

Раніше OBOZ.UA писав про те, як у будинку мера Нью-Йорка відбувся приватний захід на підтримку українців з Аліною Гросу та "Міс Всесвіт Україна 2024". Деталі – у нашому матеріалі.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader