США розгорнули на Філіппінах потужний ракетний комплекс для стримування Китаю
США розгорнули на Філіппінах потужний ракетний комплекс для стримування Китаю

США розгорнули на Філіппінах потужний ракетний комплекс для стримування Китаю

Сполучені Штати у рамках посилення стримування Китаю планують залишити на філіппінському острові Лусон наземний ракетний комплекс середньої дальності «Тайфун», доставлений сюди для спільних із Філіппінами військових навчань.

Про це повідомляє Reuters.

Американські військові у квітні перевезли «Тайфун» на Філіппіни, де цей комплекс мав бути залучений до масштабних спільних навчань. Тоді про обов’язкове його повернення до США після завершення маневрів не йшлося, і ракетний комплекс залишився на острові.

Наразі «Тайфун», який може запускати різні типи ракет, включаючи загоризонтні зенітні SM-6 і крилаті «Томагавк» із дальністю понад 1600 км, знаходиться у північній частині Лусона, звідки може уразити цілі майже в усьому Південнокитайському морі і Тайванській протоці, а також навколо самого Тайваню.

Філіппінські офіційні особи заявили, що їх та американські військовослужбовці продовжують тренуватися з цією ракетною системою.

Нарощування військового потенціалу на Філіппінському архіпелазі, що сусідить із Тайванем, є важливою частиною стратегії США зі стримування агресивної активності Китаю в регіоні, а в разі спроби Пекіна силою встановити контроль над Тайванем філіппінські острови стануть для американських військових ключовим плацдармом із допомоги острову.

Розгортання потужного ракетного комплексу «Тайфун» на Філіппінах відбувається в період різкого загострення суперечок у Південнокитайському морі між Китаєм і цією країною-союзником США за оборонним договором і на тлі небезпечних зіткнень між китайськими й філіппінськими кораблями в останні місяці.

Китай неодноразово засуджував розгортання ракетної системи на Філіппінах, перше в Індо-Тихоокеанському регіоні, звинувачуючи Вашингтон у розпалюванні в регіоні гонки озброєнь і вимагаючи негайного виведення комплексу до США.

У липні міністр закордонних справ Філіппін Енріке Манало запевнив свого китайського колегу Ван Ї в тому, що наявність ракетної системи в його країні не становить загрози для Китаю і не дестабілізує регіон.

Джерело матеріала
loader
loader